Hvordan teste strukturen av bein

 

1.

For det første må vi rengjøre beinet og sørge for at alt dyrematerialet er ødelagt. For å gjøre dette oppvarmer vi en av kyllingene i en stor blikk i 60 minutter. Etter denne perioden har benbenet forandret strukturen til varmen. Det er nå hvitt og sprøtt. Asken består hovedsakelig av kalsiumfosfat.

2.

Fyll glassburken med ufortynnet eddik. Ta en annen kyllingben og senk i krukken i to dager.

3. Etter to dager tar benet ut av krukken og vask det av veldig grundig. Første ting du vil merke på beinet er ikke stiv lenger, som Gumby! Det harde mineralske stoffet har faktisk blitt oppløst av sur eddik og vi er igjen med bare gelatinematerialet! Der har vi strukturen av bein i to eksperimenter.

Tips og advarsler

  • Ikke la en varm ovn stå uten tilsyn med barn.
  • Ben er det som bærer oss rundt og gir oss stabilitet til å gjøre ting. Tenk deg om vi var som Gumby, hva kunne vi da gjøre? Ben er i utgangspunktet to komponenter. En tredjedel av et bein er mykt dyrs materie i form av gelatin. De andre to tredjedelene er hard mineral, som hovedsakelig er kalsiumfosfat. Vi kan utføre to eksperimenter på kyllingben som barna synes interessant å vise disse to komponentene opp for å se beinstrukturen.