Om Darkrooms

 

Lys i mørketrommet

Darkrooms er egentlig ikke helt mørke, men i stedet bruker de et rødt eller gult farget lys, som kalles et safelight, som ikke gir en reaksjon i fotopapiret. Fotografen kan se det røde eller gule lyset, uten å påvirke utviklingsprosessen. Ofte har mørke rom noen type lys, tegn eller annen indikasjon utenfor døren at utviklingen er i gang. Det forhindrer andre i å åpne døren og ødelegge utviklingen av bilder ved å tillate feil type lys inni.

Tidlig Safelight

Før andre halvdel av 1800-tallet ble lys ofte brukt til å gi lys til utviklingsprosess. Etter det var behovet for fullstendig mørke eller en trygghet mer nødvendig, da prosessene ble mer følsomme. Det var vanlig å bruke enten en spesiell lampe eller dekselvinduer med en nyanse som filtrerte lyset som kommer i et vindu.

Utvikling

Prosessen med å utvikle svart-hvite bilder i et mørkekammer består av fire trinn. Hver av disse trinnene må utføres nøye, for å sikre best mulig resultat. De kjemiske formlene som brukes, hvor mye tid som tilbys i hver løsning og tiden før lyset er tillatt i, kan alle påvirke sluttresultatet. Utstyret og kjemikaliene som trengs for å utføre disse trinnene er avgjørende for effektiv bruk av et mørkrom.

Utviklingsprosess

I første trinn i utviklingsprosessen er utskriften utviklet i skuffen full av en kjemisk løsning kalt a 'fotografisk utvikler.' Dette er en kjemikalie som gjør bildet på fotopapiret synlig. Jo lenger papiret blir i løsningen, jo mørkere blir bildet på papiret. Tidspunktet for dette trinnet er viktig - hvis papiret holder seg i løsningen for lenge, vil bildet bli for mørkt. Hvis bildet er tatt for tidlig, blir bildet for lys. Det andre trinnet i prosessen krever bruk av en vask for å skape et 'stoppbad'. Dette er prosessen med å skylle fotografiet i vann for å stoppe utviklingsprosessen. Det tredje trinnet er å 'fikse' fotografiet, eller gjøre det permanent, noe som krever en annen skuff full av de aktuelle kjemikaliene. Det siste trinnet er å vaske fotografiet for å fjerne alle kjemikalier og hengge det for å tørke. Dette krever bruk av en linje og klipp for å henge bildene.

Tidligere og nåtid

Darkrooms ble brukt hovedsakelig for å utvikle svart-hvite fotografier fra 1800-tallet. Før lenge ble kameraer solgt med alt nødvendig utstyr for å utvikle fotografiene i et hjemmebasert mørkrom, inkludert skuffer og kjemikalier. Økningen i fargfotografering gjorde mørkestua mindre populære, men fremkomsten av digital fotografering har gjort mørkestua nesten en ting fra fortiden. For tiden er de bare brukt av fotografering buffs og hobbyists. Darkrooms er rom som er forseglet fra alle lyskilder utenfor. Disse rommene har blitt brukt til å utvikle svart-hvite fotografier siden 1800-tallet. Den kjemiske prosessen for å lage og utvikle fotografier for hånd er ekstremt delikat. Hvis feil type lys skulle nå det utviklende bildet, ville det ødelegge utskriften. Denne følsomheten gjør at det er nødvendig med et mørkrom.