Hvordan fotografere fossefall

 

1.

Scouting område

Når du vet om et område med fosser, skann det ut og finn de beste områdene for å få størst mulig bilde. Husk værmeldinger og belysning på ulike tider av dagen. Før og etter en storm gir de mest dramatiske himmelfotografiene, så hvis du skal ta himmelen inn i fotografiet, må du huske på det. Den beste belysningen er rundt solnedgang og soloppgang. Ved solnedgang får du varme farger og ved soloppgang har du kule farger. Når man speider ut området du må finne ut, skal du få nok lys ved vannet fall ved soloppgang eller solnedgang. Må du gå senere på dagen når det kommer mer lys gjennom trærne. For å få et fint bilde med vannet mykt og vise bevegelse trenger vi en lang eksponering. Når du tar bilder med lange eksponeringer, må vi bruke et stativ.

2.

Oppsett

Med området undersøkt og den beste passende tiden regnet det er på tide å sette opp. Vi vil ønske å dukke opp omtrent en halv time tidlig, så når belysningen når toppen øyeblikket vi er klare, vil dette øyeblikket bare vare noen sekunder. Så kom til stedet ta et blinklys med deg hvis du skal være ute før eller etter solen. Alltid la noen vite når og hvor du går, bare hvis noe skjer, vil de vite når du skal forvente deg, og hvis du ikke er der, er noe galt. Sett stativet på plass og sett kameraet på stativet, se gjennom søkeren og kontroller kantene for objekter som ikke hører hjemme. Pass på at du har vinkelen og komposisjonen helt innstilt og klar for når øyeblikket kommer. Hvis bildet blir tatt senere på dagen kan et splitt nøytralt tetthetsfilter komme til nytte for å få riktig eksponering mellom himmel og foss og for å øke lukkertid. Vi vil bruke en lang lukkerhastighet for å fange vannet og bevege det til å bli uskarpt, dette vil gi det er et mykt utseende og viser det beveger seg. Det finnes også forskjellige fargete splittede filtre, og de kan lage unike utseende på vann og himmelfotografier. Ta ekstra fotografier og brak eksponeringen. Du vil ikke tro at du har et flott bilde og bare savnet det med et hår, så overshoot blir du ikke skuffet.

3.

Dette kan være en mulighet til å leke med HDR (High Dynamic Range image). Hvis du ikke vet hva dette er, gjør du et søk på en søkemotor for hdr-bildet og sjekker dem ut, de er kjempebra. Hvis du skyter rå, kan du utvikle bildet ditt flere ganger med forskjellige eksponeringer i råbehandlingsprogrammet. vil trenge minst ett høydepunkt, skygge og mellomrom eksponering.

Hvis det tas riktig, kan et fossfoto se vakkert og mystisk ut. Ved å holde lukkeren langsomt vil det bli uskarpt vann og gjøre det mykt.