Hvordan fungerer surhetsskalaen?

 

Historie

I 1909 utviklet Dr. Soren Sorenson, en dansk biokjemiker, pH-skalaen. PH-skalaen varierer i verdi fra en minimumsverdi på 0 til maksimalt 14. Hver reduksjon av hele enheten betyr en ti ganger økning i surhet, noe som betyr at en løsning med en pH på 1 er 10 ganger surere enn en med en pH på 2.

Beskrivelse

pH-verdier mindre enn 7 betegner sure kjemikalier. pH-verdier høyere enn 7 korrelerer med kjemikalier som er baser eller alkaliske. En pH-verdi på 7, ifølge US Environmental Protection Agency, betegner et nøytralt stoff som destillert vann som ikke er en syre eller en base.

Måling av surhet

Surhet av et stoff måles ved hjelp av spesialiserte instrumenter eller papir. Blå og rødt litmuspapir brukes til å teste løsninger for henholdsvis syrer eller baser. Alkacidpapir indikerer om et stoff er en syre eller base, mens du gir et grovt estimat av pH-verdien. En pH-meter gir mer nøyaktige målinger av pH. Når syre blir tilsatt til vann, danner hydrogenioner i oppløsningen. Forskere måler surheten til en løsning ved hjelp av en surhet, eller pH, skala. PH-skalaen forteller deg konsentrasjonen av hydroniumioner i en løsning.