Slik tester du en kondensator ved hjelp av en Ohmmeter

 

1.

Lad kondensatoren av ved å berøre skrutrekkerakselen til begge kondensatorledningene samtidig. Dette sikrer at kondensatoren ikke har noen gjenværende spenning før du tester.

2.

Undersøk kondensatoren. Hvis det er en elektrolytisk eller tantaltype, vil den ha et polaritetsmerke, pluss eller minus. Hvis du ser dette, må du merke kondensatorens polaritet. I neste trinn vil du bruke ohmmeteren. Hvis kondensatoren er polarisert, samsvarer ohmmeterens positive (røde) og svarte (negative) ledninger til kondensatorens positive og negative ledninger. Hvis kondensatoren ikke har polaritet, vil ohmmeterens polaritet ikke vente.

3.

Sett ohmmeteret til et middelsmotstandsområde. Berør ohmmeterens sondehull til kondensatorledningene. Hver ledning skal ha en sondespiss som berører.

4.

Se ohmmeteret. Hvis nålen går til lav motstand og svinger så høyt, er kondensatoren god. Hvis ohmmeteret indikerer en kort (lav eller null motstand), er kondensatoren dårlig.

5.

Lad kondensatoren igjen med skrutrekker. Hvis du ikke så noen bevegelse på ohmmetervelgeren i det siste trinnet, sett det til et høyere motstandsområde og prøv igjen. Hvis nålen beveger seg denne gangen, til og med litt, er kondensatoren god. Se tips nedenfor for kondensatorverdier mindre enn .001 eller mer enn 10.000 mikrofarader.

Tips og advarsler

  • Hvis kondensatoren er loddet inn i en krets, desolder den før du bruker ohmmeteren. Varm loddetinnene av kondensatoren med et loddejern, og bruk deretter en desoldering-pumpe til å støvsuge væskesolderen bort. Når du er ferdig med å teste, løser du kondensatoren.
  • Kondensatorer under .001 mikrofarader vil føre til at ohmmeteren leser så raskt at du kanskje ikke kan se den, bortsett fra som en liten vri. Hvis dette er tilfelle, bruk det høyeste motstandsområdet på ohmmeteret ditt.
  • Kondensatorer med en verdi over 10 000 mikrofarader kan lese en død kort på ohmmeteren i en kort periode, så nålen svinger sakte til høyre. Har en høyverdig kondensator, lesingene vil være sakte.
  • Du kan også bruke et digitalt ohmmeter. Ta nøye merke til hvordan tallene endres, fra lav motstand til høy. Better digitale målere har en kurve-type
  • Kondensatorer kan beholde en spenning i lange perioder. Hvis du ikke vet om kondensatoren har blitt ladet, må du forsiktig tømme den med skrutrekker som ovenfor. Dette er viktig for kondensatorer med karakterer på 200V og høyere, siden du kan få et sjokk.
  • I en klemme kan du kontrollere kondensatorer med et enkelt ohmmeter. Ohmmeteret leverer en spenning og kan indirekte måle strømmen av strøm til en god kondensator. Avhengig av kondensatorens verdi vil ohmmeternålen falle til null kort, og deretter svinge sikkerhetskopien. Hvis måleren ikke gir noen indikasjon, eller hvis den leser en død kort over kondensatoren, må du erstatte den.