Deler av et binokulært mikroskop

  Folk bruker mikroskoper til å observere ting som er vanskelige eller umulige å se med det blotte øye. Binokulære mikroskoper er mikroskoper som har to okularer i stedet for bare en. Å ha to okularer kan gjøre det lettere for noen å bruke og fokusere. I de fleste tilfeller refererer kikkert mikroskoper til lysmikroskop. Et lysmikroskop er et mikroskop som krever en lyskilde og en serie med linser for å konsentrere lyset.

Øyepierker

Okularene er den delen av mikroskopet du ser gjennom. Binokulære mikroskoper har to okularer. Fokuset på hvert okular kan justeres individuelt og avstanden mellom de to okularene kan også justeres. Okularene selv forstørrer typisk gjenstander med ca 10x. Øyene kan også bli kalt okulære linser.



Fokus er justert med knapper for grovt eller fint fokus.

Objektivlinser

Et mikroskop kan ha en eller mange objektiv linser i tillegg til okularene eller øyelinsene. Objektivene øker forstørrelsen av objektet med ulike mengder. Sammensatte mikroskoper har flere objektiv linser montert på en nesepiece som kan roteres på plass for å bytte mellom forstørrelser.

Stage

Under objektivene er scenen. Dette er delen av mikroskopet hvor lysbildene er plassert for visning. Det har vanligvis et hull som lar lys passere gjennom fra en pære under gjennom lysbildet og inn i linsene. Den kan heves og senkes og flyttes sidelengs etter behov under observasjon.

Lys

Lyspæren ligger vanligvis like under scenen. Det kan ha filtre eller andre justeringer som gjør at du kan kontrollere mengden lys som går fra lyspæren opp gjennom scenen og inn i linsene.