Hva er Vellum?

 

Fremstilling

Vellum er laget ved å rense, strekke og skrape et stykke pattedyr. Overflaten blir så slipt ved å løpe en pimpstein over den. Kalk er lagt til slik at blekk kan skrives på det enkelt.

Materialer

Vellum ble vanligvis laget av skjul av en kalv, geit eller sau, selv om det beste sies å ha kommet fra ufødt dyreskinn. Jødiske kulturer brukte kosher dyr skjul, hjorten er den mest populære.

Manuskripter og malerier

Vellum brukes i en rekke forskjellige viktige manuskripter, for eksempel de viktigere middelalderske bøkene og skriptene, Torahen og mer enn 100 eksemplarer av Gutenberg-bibelen. Før lerret ble oppfunnet, ble det ofte gjort malerier på velvet.

Modern bruk

Vellum som den ble laget for hundrevis siden, brukes fortsatt i dag. Jødiske ruller, britiske handlinger og noen luksuriøse bokbindinger er bare noen få måter velvære fortsatt er i bruk.

Papirvellum

Papirvellum er et annet navn gitt til imitasjonsvellum. Dette er laget av en type plast som etterligner det ugjennomsiktige utseendet på velde samt dens tekstur. Skriving kan foregå på en rekke forskjellige typer overflater. Vanligvis skriver folk på papir. Imidlertid foretrekker eldre forfattere og noen få moderne purister å bruke andre materialer, som velvære. Dette er en tynn, men tøff pattedyr som brukes til skriving eller utskrift på enkeltsider, ruller og andre skriftlige pergamenter (inkludert bøker). Papirvellum er et moderne alternativ som brukes spesielt til teknisk tegning og for tegninger og lignende planer.