Hva er en silhuett?

 

Definisjon

En silhuett er utsikten over et objekt eller en scene som består av kun omrisset og et featurløst interiør, med det silhouettede objektet som regel svart.

Fotografi

I fotografering betyr det at objektet er bakgrunnsbelyst og vises mørkt mot en lysere bakgrunn. Dette skjer spesielt rundt solnedgang, når solen går bak fjellene eller andre gjenstander, og disse gjenstandene blir bakgrunnsbelyst.

Tegning / Maling

En kunstner kan tegne en silhuett, selv om den kanskje ikke er fra direkte observasjon. Kunstneren kan tegne en silhuett av en person, et tre eller et hus, og du vil kunne fortelle hva det er. Bakgrunnen til bildet vil bli lettere i tone; selve bildet vil bli mørkere, om ikke rent svart.

Funksjon

Ved å lage en silhuett skiller bildet seg mer ut mot bakgrunnen. Hvis bildet har detalj, kan bildet gå seg vill i bakgrunnen. Et silhuettfotografi eller tegning har også et visst humør til det som man ikke kan oppnå ved å gi innvendig detalj av objektet.

Andre betydninger

En silhuett kan også beskrive formen til en persons kropp eller form skapt ved å ha på seg klær av en bestemt stil eller periode. Denne typen silhuett eksisterte tidligere og har blitt vanlig bare i kunsten. Men på en eller annen måte som den brukes, har den i utgangspunktet samme betydning: objekt som bare består av omrisset og en featureless interiør. I kunstverk er det tekniske termer som gjelder for en linje eller en figur. Et av disse begrepene er 'silhuett'. Les videre for å få en grunnleggende forståelse av hva silhouetten er og hvordan den fungerer.