Hvordan bestemme konjugatbaser av syre

 

1.

Telle totalt antall hydrogenatomer i syren.

2.

Telle syremolekylets totale antall kostnader ( ladningen av et ionisk molekyl uttrykkes som et helt tall etterfulgt av et positivt eller negativt tegn). Et molekyl av hydrogenfosfat (HPO4 2-) vil derfor ha en ladning på '-2' mens et molekyl fosforsyre (H3PO4) ville ha en kostnad på '0'.

Trekk '1' fra det totale antall hydrogenatomer. Hvis for eksempel svovelsyre har to hydrogener, så er konjugatet basen vil bare ha ett hydrogenatom.

4. Legg til -1 på molekylets totale ladning. Så hvis syrehydrogensulfatet har en belastning på '-1', vil dens konjugatbase ha en belastning på '-2'.

Ifølge Bronsted-Lowry-teorien om syrer og baser, donerer et syremolekyle en enkelt proton til et vannmolekyl, som skaper en H3O + ion og en negativt ladet ion kjent som 'konjugatbase.' Mens syrer som svovelsyre (H2SO4), karbon (H2CO3) og fosforsyre (H3PO4) har flere protoner (dvs. hydrogenatomer) til å donere, teller hver proton som et separat syre-konjugatbasepar. For eksempel har fosforsyre bare en konjugatbase: dihydrogenfosfat (H2PO4-). I mellomtiden er hydrogenfosfat (HPO4 2-) den konjugerte basen av dihydrogenfosfat og fosfat (PO4-3) den konjugerte basen av hydrogenfosfat.