Svarte svampe på blomstene

 

Beskrivelse

Denne soppinfeksjonen identifiseres av de svarte flekkene på bladene; Det vanlige navnet på sykdommen er 'Black Spot'. Selv om disse stedene begynner å være små hvis de ikke er behandlet, kan de nå 12 millimeter i diameter. Plettene ser ut som sirkler med flettede kanter. Diplocarpon rosae trives i et vått, varmt miljø.

Planteskade

Black Spot kan forårsake rosenbusker å miste bladene og kan også svekke stengene. Etter hvert som de svarte flekkene blir større, blir bladene gule, dør og slippe av. I avanserte tilfeller kan rødlige flekker vises på stengene og grenene av rosenbusker.

Kontroll

Når flekkene har dukket opp, bør de infiserte bladene fjernes og kastes. Blader som har falt fra rosenbusken bør også kastes. Hvis været er varmt, bruk ikke vann på sen ettermiddag for å holde fuktighetsnivået nede.

Kjemikalier

Kobberoksyklorid, også kalt Mancozeb, er et antisvamp som kan brukes som forebyggende tiltak eller som behandling hvis rosenbusker allerede er smittet og kontroll ikke er mulig ved å plukke av bladene. Flere behandlinger er vanligvis påkrevd.

Black Soot

En annen årsak til svarte flekker på roser er mugg som vokser på honningdew-sap igjen av bladlus De kan se lik ut, men den muggete saften skal bare pusses av. Overdreven antall bladlus kan skade rosenbusker, så behandling med et insektmiddel kan være verdt å vurdere. Dette er også vanlig på hagen. Roser er svært utsatt for sopp som forårsaker små svarte flekker å vises på blomsterblad. I tilfelle av denne populære blomsten er skyldige Diplocarpon rosae.