Hvorfor kalles edle gasser Noble?

 

De edle gasser

De edle gassene består av helium (He), neon (Ne), argon (Ar), krypton (Kr), xenon (Xe) og radon (Rn).

Egenskaper av Noble Gasser

I tillegg til lav reaktivitet, har edle gasser lav smeltepunkt og kokepunkter og eksisterer i en monoatom (ettatom) tilstand. Alle isotoper av radon er radioaktive med relativt korte halveringstider. Selv om edle gasser har lav reaktivitet, betyr det ikke at de er ureaktive. Av den grunn er den tidligere brukte termen 'inert' upassende.

Overflod av edle gasser

Helium er en av de mest omfattende elementene i universet. På jorden omfatter argon 0,0934\% av luften i volum. På grunn av forekomsten av disse gassene på jorden og i hele universet, er det tidligere benyttede uttrykket 'sjeldne gasser' også upassende.

Kilde av edle gasser

Neon, argon og krypton, xenon er anskaffet fra luften ved fraksjonell destillasjon. Helium er kommersielt produsert fra naturgassbrønner.

Bruk av edle gasser

På grunn av deres lave reaktivitet benyttes ofte edle gasser for å forhindre korrosjon. Helium blandes i dykkers luftforsyning i dybden. De edle gassene er også ansatt i lysarmaturer. Noble gasser (formelt omtalt som inerte eller sjeldne gasser) utgjør gruppe 18 i periodisk tabell av elementene. Begrepet 'edelt' refererer til deres lave reaktivitet med andre elementer for å danne forbindelser. Det ble lånt fra uttrykket 'edle metaller', som brukes til å beskrive metaller som er motstandsdyktige mot korrosjon og oksidasjon, som palladium, sølv, gull og platina.