Luftens rolle i forbrenning og respirasjon

 

Forbrenning

Forbrenning er reaksjonen av et drivstoff med et oksidasjonsmiddel som gir varme og muligens lett. Mens det er mange forskjellige forbrenningsreaksjoner, er branner et grunnleggende eksempel på forbrenning.

Respiration

Respirering er prosessen der alle levende celler slår lagret energi til brukbar energi. For eksempel reagerer oksygen innført gjennom lungene hos mennesker med lagrede sukkerarter, fett eller proteiner for å produsere vann, karbondioksid og energi i form av ATP.

Oksygen

Oksygen, som utgjør om lag 21 prosent av jordens atmosfære spiller en nøkkelrolle i både forbrenning og respirasjon. Begge disse reaksjonene består av overføring av elektroner til et oksidasjonsmiddel, og oksygen er det vanligste oksidasjonsmiddelet.

Nitrogen

Nitrogen gjør opp rundt 78 prosent av jordens atmosfære. Nitrogen er generelt ikke-reaktiv og spiller ingen rolle i forbrenning eller respirasjon.

Andre gasser

Mens andre gasser kan spille en rolle ved forbrenning som brennstoffer eller oksidasjonsmidler, er de bare tilstede i atmosfæren i svært små mengder slik at de ikke har noen observerbar total effekt.

Likheter og forskjeller

Forbrenning og respirasjon kan innebære at samme brensel interagerer med de samme oksidasjonsmidler for å produsere de samme produktene. Imidlertid produserer forbrenning i de fleste tilfeller energi i form av varme, mens åndedrag produserer energi bundet opp i molekylers kjemiske bindinger. Forbrenning og respirasjon er lignende kjemiske reaksjoner der et brensel reagerer med et oksidasjonsmiddel, frigjør energi i prosessen. Kjemikalier tilstede i luft spiller en rolle i begge reaksjonene.