Slik velger du en zoomlinse

 

1.

Undersøk dine muligheter. Ikke alle objektiver passer alle kameraene. Kjenn kameraet du har og undersøk hvilke alternativer som er tilgjengelige. Husk at noen linser vil passe til flere merker med det enkle tillegget til en konverteringsring. Dette kan åpne opp alternativene dine litt, men du må legge til kostnaden for eventuelle konverteringsringer til prisen du er villig til å betale for objektivet. Det beste stedet å starte er med noen av de populære fotografietidene eller Internett. Begge vil ikke bare gi deg hvilket tilbehør som er tilgjengelig for kameraet ditt, men de skal også vise bilder tatt med hvert objektiv som er beskrevet.

2.

Bestem hvilken faktorzoom du vil ha. Det er i utgangspunktet to typer zoomobjektiver. Noen går bare til en bestemt avstand, for eksempel en 150 mm linse eller en 250 mm linse; og noen spenner over en rekke avstander, for eksempel 50 til 150 mm linse. I denne kategorien er det også linser som gir makro- og vidvinkelfunksjoner, som med en 28-150mm linse. Vurder hva du skal skyte med linsen. Mange fotografer leter mot flere rekkevidde-evner, i stedet for å kjøpe 2 eller 3 linser med forskjellige funksjoner.

3.

Test linsen. Hvis det er mulig, bør du først prøve det før du kjøper et objektiv. Finn en butikk i ditt område som håndterer linsen du tenker på å kjøpe. Fest objektivet til kameraet ditt og ta et par bilder med det, ved hjelp av alle mulighetene det inneholder. Dette betyr at hvis du ser på en 28-150mm linse med makro, vil du sørge for at du tar bilder med makrofunksjonen, samt bilder på 50, 75, 100 og 150 avstander. Hvis du skyter digital, vil du kunne se resultatene umiddelbart. Med film må du behandle rullen før du kjøper linsen. Sjekk utskriftene for klarhet og skarphet.

4.

Kontroller kvaliteten på objektivet selv. Bekreft at alle ringer, ringer, vedlegg, knapper og så videre er stramme uten slakk. Fokus linsen på nærmeste avstand og vri den vertikalt med linsen vendt nedover. Ser du objektivet begynner å glide? Skifter fokuset uten at du flytter det. Dette viser at hvis du skulle fotografere et objekt som er vinklet enten opp eller ned, vil motivet bli ute av fokus når linsen begynner å skifte alt av seg selv.
Mange av de større zoomlinsene trenger et stativ for å hjelpe med linsens vekt. Vurder hvor tung linsen er, og om du vil være i stand til å holde den stabil mens du tar bilder. Hvis ikke, vil det trenge et separat stativ festet til det for å holde det rett, eller vil et kameramontert stativ kunne håndtere vekten?

Å velge et zoomobjektiv for kameraet ditt er nesten like viktig som å velge kameraet selv. Den riktige zoomobjektivet lar deg fotografere motivet ditt på avstand, slik at motivet ditt forblir uforstyrret av din tilstedeværelse. Selv om du vil være lenger vekk fra motivet, vil du fortsatt at bildet ditt skal være så skarpt som mulig. Enten du jobber med et digitalt format eller en film, en 35 mm speilreflekskamera eller et 2 1/4 stort format kamera, er objektivet det som gjør bildet.