For Kids: Hvordan bruke et mikroskop

 

Klargjør lysbilder for å se på

1.

Dryss litt sand på en glidelås. Sett et andre lysbilde over sanden.

2.

Sett en død feil på et lysbilde. Dekk buggen med et andre glassglass. Klargjør lysbilder med forskjellige typer feil hvis du vil. Plasser mer enn en feil på et lysbilde eller bruk et eget lysbilde for hver feil.

3.

Spred en liten mengde gjørme midt på et lysbilde. Hvis du vil, spre litt kornet gjørme og jevn gjørme på samme lysbilde for å sammenligne teksturer. Sett et andre lysbilde over slammet.

4.

Skrape inni fingernailspissen med en fingernailfil. Spred det du får fra neglene dine på et lysbilde. Dekk fingernailene med et andre lysbilde.

Se de utarbeidede lysbildene

1.

Sett lysbildene, en om gangen, på visningsplattformen for mikroskopet. Plasser lysbildet så nær midten av plattformen som mulig. Noen mikroskoper har glidebeskyttelse for å slippe settet med to lysbilder inn og holde dem stabile.

2.

Se gjennom okularet for å se lysbildet. Hvis objektet ikke er så nært som du vil ha det, eller det ikke er sentrert i objektivet, må du ikke flytte lysbildet med hånden.

3.

Juster linsene Beveg knappene for å få mikroskoplinsene til å bevege seg opp eller ned for å se objektet nærmere eller lengre unna. Jo nærmere objektivet er til lysbildet, desto større ser objektet ut. Også flytt knappene for å få objektivet til å flytte til venstre, høyre, foran eller bak for å se midten eller forskjellige deler av objektet på lysbildet.

4.

Lag notater om hva du oppdager på lysbildene.

Tips og advarsler

  • Beskytt linsene mot å bli skitne eller riper ved å plassere et andre glassrute over lysbildet som holder objektet til visning.
  • Hold objektivet litt langt over lysbildene for å unngå å ødelegge glassruten eller skade objektivet.
  • En vanlig type mikroskop brukt i skolene og tilgjengelig hos hobbybutikker for barn er lysmikroskopet. Linsene i denne typen mikroskop bøyer lyset rundt et objekt for å forstørre objektet og få det til å se nærmere eller større enn det er. Delene av et mikroskop er et okular over visningsplattformen, justerbare linser like over visningsplattformen, visningsplattform for å holde glassrullene på plass, den nederste delen av omfanget inneholder et lys som skinner opp gjennom lysbildene på visningsplattformen og knapper for å justere og fokusere mikroskopet.