Slik analyserer du et primært kildedokument

 

1.

Se på kildens materielle natur. Å vite om det ble skrevet ut, publisert eller håndskrevet, kvaliteten og typen av papir eller bindende materiale, og skrift eller stil på håndskrift, vil gi ledetråder til forfatterens intensjoner og konteksten der den ble skrevet.

2.

Lær om skaperen. Det kan være informasjon om skaperen i teksten (hvor de var fra, der yrke, alder, etc.), eller navnet kan sees opp i historiske poster. Hvis det er kjent, kan det bli publisert biografiske materialer som kan refereres.

3.

Kontroller tidspunkt og sted for skaperen i forhold til arrangementet. Sjansene er, jo nærmere skaperen var til arrangementet (i tid og rom), jo mer nøyaktig informasjonen vil være.

4.

Overvei den tilsiktede meldingen. Ikke anta at du har rene fakta foran deg. Kilder vil trolig være partisk og hensikten med forfatteren i å lage denne teksten skal bedømmes kritisk.

5.

Overvei ønsket publikum. Å vite om forfatteren var å skape en melding om overtalelse for et stort publikum eller å skrive et privatbrev til noen, vil hjelpe deg å bedømme intensjonene, nøyaktigheten, ærligheten og følelsen av meldingen.

6.

Kryss av dokumentet med andre dokumenter som omgir tid og hendelse. Finn ut om andre kilder støtter eller motsetter informasjonen.

7.

Lag konklusjoner om ny eller tilleggsinformasjon som dokumentet gir med hensyn til arrangementet, tidspunktet eller stedet.

I motsetning til sekundære kilder er primære dokumenter en mulighet til å få unikt innblikk i tankene til en person som faktisk opplevde en historisk begivenhet. Som førstehåndsregnskap kan primærkildedokumenter være svært informativ for vår forståelse av en historisk begivenhet, men bør også undersøkes kritisk. Flere aspekter av et primært kildedokument bør analyseres for å belyse arten av dokumentene som kommer, og å bestemme kvaliteten og nytten av informasjonen.