De beste teleskopene til nybegynnere

 

Blenderåpning og forstørrelse

Den viktigste egenskapen til et teleskop er størrelsen på blenderåpningen, hovedlinsen eller speilet som samler lys. Generelt er jo større blenderåpningen desto kraftigere teleskopet vil være, og dette bør alltid være ditt første spørsmål når du vurderer et teleskopkjøp.

Ett triks en produsent vil bruke til å prøve å selge et dårlig omfang er å skryte av forstørrelsesenheten til teleskopet i stedet for blenderåpningen. De mest beryktede tilfellene til disse er teleskop i varehus med to eller tre tommers blenderåpninger med forstørrelseskraft på opptil 400 eller 500 ganger. I virkeligheten avhenger forstørrelsesnivået av størrelsen på det utskiftbare okularet, men nivået av nyttig forstørrelse er begrenset til omtrent 50 ganger størrelsen på blenderåpningen i tommer, og det er bare hvis høykvalitetsoptikk brukes. Utover dette punktet blir det ikke avslørt noe mer, og bildet sett gjennom okularet, mens det er større, blir stadig svakt og uskarpt.

Typer av teleskoper

Det finnes tre brede typer teleskoper: refraktorer, reflektorer og sammensatte. Hver teleskopstype har sine egne styrker og svakheter, og alle tre kan gjøre det til en god nybegynner.

Refraktorer er de mest kjente teleskopene til folk som er nye til stjernegang. Lyset passerer gjennom en linse i den ene enden som fokuserer den på øyet i den andre enden. De er de dyreste teleskopene per tommers blenderåpning, men en relativt liten refractor kan lage et godt nybegynners teleskop for å vise månen og planeter.

Reflektorene fungerer ved hjelp av speil i stedet for linser for å samle lys. De er større og billigere per tomme med blender enn en reflektor, men kan være tyngre og kreve mer vedlikehold. Imidlertid kan mellomstore reflektorer med fire til åtte tommers åpninger gjøre fantastiske nybegynnere.

Compound teleskoper kombinerer funksjonene til både refraktorer og reflektorer. De er litt dyrere enn reflektorer og litt billigere enn refraktorer.

En god montering

Det finnes et stort utvalg av fjelltyper. For nybegynnere er det viktigst å vurdere at et fjell må være stabilt. Selv små vibrasjoner av omfanget kan være svimlende ved høyere forstørrelser.

For det andre bør det være enkelt å foreta svært fine justeringer i retningen teleskopet peker, med de bedre monteringene, inkludert mekaniske eller elektriske kontroller for jevnt å justere teleskopets posisjon med små trinn. Å velge ditt første teleskop kan være en vanskelig beslutning, spesielt siden et kvalitetsteleskop kan være dyrt. Det er vanskelig å måle hvilke funksjoner som er viktige for nybegynnere for å forhindre unødvendig frustrasjon med sin nye hobby. Den beste strategien er å bli informert før du går til teleskopbutikken.