Typer av IR-sensorer

  Enten for å oppdage inntrengere eller peering inn i en fjern galakse, har infrarøde (IR) sensorer blitt uunnværlige verktøy for flere næringer. Imidlertid oppfører ikke alle lysfrekvenser innen infrarødspektret det samme. De høyere frekvensene til IR fotoner oppfører seg mer som de som er synlig, mens lavere IR-frekvenser deler mer likheter med radiobølger. For å imøtekomme disse forskjellene benytter sensorprodusentene en rekke forskjellige teknologier.

Pyroelektriske

Bevegelsesdetektorer, nattesyn og termiske bildeanordninger bruker et fysisk fenomen kalt 'pyroelektrisk' for å fornemme infrarød stråling. Når fotoner med frekvenser innenfor det infrarøde spektret absorberes av små chips av pyroelektrisk materiale, forårsaker den resulterende temperaturøkningen en elektrisk potensialforskjell for å danne over overflaten. Ledende metaller festet til hver side av brikken (e) gjør at potensiell forskjell kan omdannes til en elektrisk puls i enhetens krets. Denne puls måles deretter og oversettes til enten et visuelt eller elektrisk signal.

Termoelektrisk

Utvalgte i øret skannetermometre, bruker disse infrarøde sensorer termoelektriske enheter kalt 'termoelementer' for å måle temperaturforskjellen mellom et mål og omgivelsene. Mens forskjellige termoelementer fungerer best ved bestemte temperaturer, deler de alle samme grunnleggende mekanisme: Temperaturforskjellen mellom sensorens to ender fører til at termoelementet genererer et bestemt spenningsnivå.

I termoelektriske IR-sensorer er den ene enden av sensoren beskyttet mot stråling slik at temperaturen tilsvarer luften Den andre enden av sensoren peker mot målet. Denne målenden er utstyrt med en spesiell forsterkende linse som fokuserer på alle de utstrålede infrarøde radiatioene n på sensoren. Dette bombardementet av fotoner fører til at temperaturen på sensoren øker.

Basert på temperaturforskjellen vil termoelementet produsere et konstant strømnivå som enhetens kretser måler og uttrykker i digital utlasting.

Foto-polarimetrisk

Brukt for astronomi , foto-polarimetriske infrarøde sensorer er i hovedsak tungmodifiserte pyroelektriske enheter. I tillegg til å kunne trenge inn i støv og andre himmellegemer som synlig lys ikke kan, kan infrarødt lys brukes til å identifisere bestemte atomer. Infrarøde observatorier som ISOPHOT kan justeres med spesielle filtre som bare vil tillate at frekvensene som visse atomer gir ut, går gjennom. På denne måten kan sensoren ikke bare se tettheten av materie i en bestemt region, men også den atomiske sminke.