Kjemiske analyseteknikker

 

Ionkromatografi

Ionkromatografi benytter positive og negative ladninger assosiert med visse kjemikalier. En vanlig analysert kjemisk i vann er nitrat, som er en negativt ladet ion. For å måle konsentrasjonen av ioner i faste stoffer, slik som jord, må de ekstraheres i en væskeløsning som deretter kan analyseres ved hjelp av kromatografen.

Gasskromatografi

Gasskromatografer er instrumenter som er i stand til å detektere og måle gasser som som metan, karbondioksid og nitrogenoksid, tre store drivhusgasser. Flere typer detektorer kan installeres i gaskromatografen, for eksempel elektronoppfangningsdetektorer og flammejoniseringsdetektorer, fordi forskjellige metoder er nødvendige for å måle forskjellige gasser. Gasskromatografer kan også analysere væskeprøver fordi instrumentet bruker høye temperaturer, noe som fører til at prøven fordampes i de forskjellige gassene.

Spektrofotometri

Spektopotometri er meget nyttig metode for å bestemme konsentrasjonen av kjemikalier i flytende prøver, spesielt drikke og avløpsvann. Instrumentet sender en lysstråle gjennom prøven med en bestemt frekvens og måler hvor mye passerer gjennom. Visse kjemikalier, spesielt fosfor, analyseres ofte ved hjelp av denne metoden.

Titrering

Titrering er en måte å bestemme kjemikaliekonsentrasjonen ved å legge til et annet kjemikalie for å gi en reaksjon. Kemikaliet som analyseres, blandes med en indikatorløsning som vil gjøre løsningen en annen farge, vanligvis rosa, når reaksjonen er fullført. En annen kjemikalie blir langsomt tilsatt til reaksjonen oppstår, og mengden av den andre kjemikalien som ble tilsatt beregnes. Ved å bruke det kjente forholdet mellom de to kjemikaliene, kan konsentrasjonen i den opprinnelige løsningen bestemmes, basert på mengden av den andre kjemikalien som ble tilsatt. Dette er en mindre allsidig metode enn kromatografi, men det er enklere og rimeligere enn mange andre metoder. De fleste kjemiske analyseteknikker involverer en ekstraksjon, eller isolering av det kjemiske som analyseres, og den påfølgende bestemmelse. Analyser kan utføres for å avgjøre om et gitt kjemikalie er til stede i en prøve og å bestemme konsentrasjonen. Mange metoder og teknikker er tilgjengelige, og formålet med en analyse vil diktere hvilken teknikk som passer.