Voksen Vs. Embryonisk stamcelle

 

Plassering

Voksen stamceller finnes i beinmarg, muskler, hud, tenner, tarm, lever, hjerte, eggstokker, testikler og hjernevæv. Embryonale stamceller kommer fra menneskelige embryoer.

Typer

Embryonale stamceller er i stand til å bli noen celler i kroppen, siden de ennå ikke har differensiert i bestemte typer. Voksne stamceller er mer begrensede og er kun i stand til å bli bestemte typer kroppsceller, avhengig av hvor de kommer fra kroppen.

Vekst

I cellekultur vokser embryonale stamceller lett, utvider i antall rettferdig raskt. Voksne stamceller vokser tregere i kulturer, og noen typer vil ikke vokse i det hele tatt utenfor kroppen.

Bruker

Både voksne og embryonale stamceller blir studert for bruk i behandling av mange sykdommer, inkludert immunforstyrrelser, kreft og demens. Voksne stamceller fra benmargen brukes for tiden til å behandle blodkreft.

Kontroversi

Noen mennesker er imot å bruke embryonale stamceller på etisk grunnlag, og tror at deres bruk nødvendiggjør ødeleggelse av et menneskelig liv. Voksen stamceller er foreslått som et alternativ, men enkelte forskere motvirker dette alternativet ved å si at voksne stamceller kan være mindre effektive til å behandle dødelige sykdommer og vanskeligere å bruke. Stamceller er umodne celler som er i stand til å utvikle seg til andre modne celletyper. De er mest utbredt i embryoer, men finnes i enkelte områder av den voksne kroppen.