Gunstige forhold for bakteriell vekst

 

Identifikasjon

Bakterier vokser ved en prosess kalt binær fisjon. Bakteriecellen ekspanderer til to ganger den opprinnelige størrelsen, replikerer dens DNA og deler i halvdel, og skaper to identiske celler.

Grunnleggende

Nøkkelfaktorer for vekst i bakterien inkluderer tilstrekkelig fuktighet, riktig temperatur, saltkonsentrasjon og en nesten nøytral pH . Ulike typer bakterier er identifisert av deres krav innenfor disse faktorene.

Typer

Mesofiler trives i moderate temperaturer, termofiler vokser best under varme forhold og psykofile vokser i temperaturer nær frysing. Aerobic bakterier krever oksygen for vekst, og anaerobe bakterier trenger ikke oksygen.

Konkurranse

Bakterievæksten avhenger også av om det finnes andre typer bakterier som er konkurrerende for næringsstoffer. Matforgiftningsbakterier, for eksempel, er ikke like konkurransedyktige som ødeleggelsesbakterier, og vil ofte dø av når ødeleggelsesbakteriene vokser.

Unntak

Noen bakterier har tilpasset seg til å vokse i ekstreme forhold. Extremofiler kan for eksempel leve i vann ved nærkokende temperaturer, som nær termiske ventilasjoner i hav, og andre stammer kan vokse i ekstremt sure eller alkaliske omgivelser. Bakterier har evnen til å vokse eksponentielt, men vil bare gjøre det under gjestfrie miljøforhold. Med det store antallet mikrober er det imidlertid få miljøer hvor en slags bakterie ikke kan trives.