Hvordan gjør jeg en fuktkorreksjon for testing av jord?

 

Total prøvevekt

Før du bestemmer fuktighetsinnholdet i jorda, må vekten av hele jordprøven bestemmes. Dette gjøres ved å plassere hele jordprøven på en balanse og registrere vekten i gram. Det er best å skrive ned så mange tall utover desimaltegnet som instrumentet gir. Fuktkorrigeringsfaktoren vil da påføres for å konvertere den totale prøven til en tørrvekt.

Tørking av en delprøve

Det er lettere å arbeide med en delprøve i stedet for hele jordprøven. Noen få gram våt jord veies inn i en aluminium veiefat og legges i en tørkeovn i en til to dager. Temperaturen i ovnen skal være varm nok til å fjerne vann, men ikke varmt nok til å forbrenne organisk materiale. Varmen fra ovnen vil fordampe vannet i jorda, og bare etterlate tørt materiale i veiefatet. Når jorda har fått god tid til å tørke, kan den veies.

Bestemmelse av korreksjonsfaktoren

Fuktkorrigeringsfaktoren er et forhold mellom tørrvekt og våtvekt. Dette forholdet kan også multipliseres med 100 for å bestemme den prosentvise vannvekten til jorda. Fuktkorrigeringsfaktoren kan deretter påføres vekten av hele den våte prøven for å bestemme total tørrvekt. Bestemmelse og tolkning av jordegenskaper gjøres best på tørr basis. Imidlertid krever mange laboratorieanalyser bruk av feltfugtige jordarter. En fuktkorrigeringsfaktor (MCF) bestemmer i hovedsak prosent av jordprøvens vekt som er vann. Det er en enkel metode for å bestemme fuktkorrigeringsfaktoren som gjør at forskeren kan sammenligne egenskaper som surhet, bulkdensitet, næringsstoffkoncentrasjoner og Opphopning av organisk materiale mellom forskjellige jordtyper. Det er også nødvendig å bestemme fuktighetsinnholdet i en jord for å beregne bulkdensiteten, som er tørrvekten dividert med prøvevolumet.