Hva er reaksjonen i håndvarmere?

 

Tradisjonell håndvarmer

Tradisjonelle håndvarmere benytter langsom oksidasjon av lette væske ved hjelp av en katalysator. Håndvarmeren gir 24 timers varme, men forbruker så lite som en halv unse drivstoff. Det er ingen flamme og lite lukt. Oppvarming av katalysatoren med en lighter initierer reaksjonen. Det fortsetter å gi varme til drivstoffet er tømt eller katalysatoren er fjernet.

Elektrisk håndvarmer

Det er en helt elektrisk håndvarmer ved hjelp av resistive varmeovner og oppladbare batterier. En fordel med disse enhetene er gjenbrukbarhet.

Kjemiske håndvarmere

Den langsomme oksidasjonen av jernbrensel en type engangsmiddel kjemisk håndvarmer. En annen håndvarmertype utnytter overmetning, egenskapen til å oppløse mer enn en stabil mengde av en substans.

Jernbasert kjemisk håndvarmer

Disse håndvarmere inneholder jern, salt, aktivert karbon og vermikulitt. Beholderen åpnes, utsetter innholdet i luften. Jern oksyderer moderat raskt, genererer varme. Disse enhetene er gode for bare en bruk, men er praktisk pakket slik at de kan settes i støvler, festet til undertøy og så videre.

Acetathåndvarmer

Natriumtriacetat og vann i en plastpose er plassert i koking vann til alt triacetatet oppløses. Når det avkjøles, er løsningen i posen overmettet. Ved å trykke på en liten metallfane slippes noen få kjerner, som tvinger krystallisering av overskytende triacetat, som frigjør varme. Håndvarmere kommer i fire store varianter. Tradisjonelle håndvarmere er lommeformede metallinnretninger, som ligner sigarettenner med hull i den øvre halvdelen. De holdes i poser i jakkenes lommer.