Hva er Stone Lithography?

 

Prosess

For å lage en utskrift trekker eller tegner kunstneren på kalkstenen med et voksaktig eller fettete medium, for eksempel en blyant, et fargestifter eller en maling. Deretter bruker kunstneren vann til steinen, og overflaten som ikke er dekket av fettstoffer absorberer fuktigheten. Deretter bruker kunstneren en rulle til å bruke en oljebasert blekk som 'stikker' til de fettdekkede områdene, men ikke til de våte områdene. Nå når kunstneren trykker papir på kalksten, overføres teksten eller bildet til papiret. Hvis kunstneren bruker mer enn en fargeblekk, bruker han en separat stein for hver.

Historie

Den bayerske skuespilleren og dramatøren Johann Alois Senefelder (1771-1834) oppfunnet steinlithografi i 1796 som en billig måte å Publiser en av hans skuespill etter omfattende eksperimenter med fettete, syrebestandige blekk og glatt, finkalk kalkstein. Senefelder refererte til sin prosess som 'steinutskrift', men det ble mer kjent som 'litografi', en variant av det franske uttrykket for det. Etter hvert som teknologien spredte seg og ble populær, var religiøse tekster blant de bøkene som jevnlig kopieres.

Fordeler

Frem til Senefelders oppfinnelse skrev kunstnere sider ved å hugge tekst og bilder på blokker av tre eller metall, påføring av blekk og trykk på blokkene på papir og derved skape 'relieftrykk'. Men mange kunstnere som var vant til å jobbe på flate overflater og foretrukket steinlithografi, fordi det gjorde det mulig for dem å lage og reprodusere sin kunst på en måte som Føltes mer komfortabel og naturlig.

Ulemper

Vanskeligheter med steinlithografi inkluderer lettering, flere farger og feilkorreksjon. Kunstnere må må tegne eller male bokstaver som speilbilder for at de skal vises riktig på det endelige bildet . Hvis kunstneren planlegger å bruke mer enn en fargeblekk, kan prosessen være kjedelig. Kunstneren må forberede en egen stein for hver farge, og må perfekt justere og trykke på papiret på hver stein i eller der å produsere det komplette kunstverket. I tillegg er store feil nesten umulig å slette, så hvis en artist gjør en feil, må han starte over eller fortsette med en ufullkommen utskrift.

Modern bruk

Selv om mange enkeltpersoner og bedrifter nå favoriserer utskriftsmateriale på mer teknologisk avanserte presser, er det fortsatt en rekke steinlithographers og steinlitografistudier i USA som produserer bøker, bannere, plakater, flygeblad og andre kunstverk. Noen få respekterte samtidige litografer er Eleanor Coen og Jasper Johns. Stenlitografi er en utskriftsmetode som benytter en kalksteinplate og bygger på prinsippet om avstøtning av olje og vann. Kunstnere bruker prosessen til å produsere flere kopier av både bilder og tekst.