Batterispenningsfakta

 

Bakgrunn

Den italienske fysikeren Alessandro Volta oppfant det første batteriet. Tørcellebatterier ble oppfunnet av den japanske urmakeren Sakizou Yai og patentert av tysk kjemiker Carl Gassner. Det første alkaliske batteriet ble oppfunnet av Thomas Edison, men den canadiske kjemiske ingeniøren Lewis gjorde den første lille og også oppfunnet litiumbatterier.

Tørre celler

De vanligste batterityper er tørre celler hvor elektrolytten er fuktig lim inn. Når en belastning reagerer, reagerer en tynn stang inne i batteriet med lim reagere for å gi spenning.

Vanlige spenninger

Vanlige alkaliske batterier for husholdninger, som AA, C og D, er 1,5 volt. Standard litium-versjoner er 1,5 volt, men litium-mangandioxid er 3 volt, og oppladbare litium-ion-enheter er 3,6 volt. Nikkelmetallhydrider og nikkelkadmier er også oppladbare og er 1,2 volt.

Spesielle typer

Bilbatterier er 12,6 volt, mens lanterner typisk er 6 volt, men høyere spenninger er tilgjengelige. Ni-volt batterier kan være dannet av forskjellige stoffer som alkalier, litium- eller nikkelmetallhydrider.

Andre typer

Se batterier fra 1,5 til 3 volt. Heavy-duty ones for kjøretøyer som forklifts og lokomotiver er for eksempel tungt på 32, 48 eller 64 volt. Batterier består av positive og negative terminaler og elektrolytter. En elektrolytt er en løsning som fører strøm. Husholdningsbatterier som AA, C og D deler samme spenning, men har forskjellig strømkapasitet. Batterier har forskjellige spenninger basert på deres elektrokjemiske sammensetninger.