Synlig lysspektrum og fotosyntese

 

Elektromagnetisk spektrum

Synlig lys er en liten del av det elektromagnetiske spektret, som inkluderer røntgenstråler, ultrafiolette stråler og radiobølger. Synlig lys betegner bare den smale delen av dette spekteret våre øyne kan oppdage.

Synlig lysspektrum

Synlig lys er kategorisert etter farge. Fargene korresponderer med endringer i lysets bølgelengde. Violett lys har den korteste bølgelengden. Serien utvikler seg gjennom blå, grønn, gul, oransje og til slutt til rød, som har lengste bølgelengde av synlig lys.

Photosystems

Fotosystemer er membranassosierte strukturer som inneholder pigmenter som bruker lysenergi til å generere høy- energimolekyler.

Pigmenter

Pigmenter absorberer lys. Fargen på et pigment tilsvarer bølgelengden av lys reflektert (og sett av øyet). Klorofyll reflekterer grønt lys og absorberer andre bølgelengder av synlig lys. Pigmenter som brukes i fotosyntesen inkluderer klorofyll a, klorofyll b, karotenoider og xantofyller, som hver absorberer et utvalg av bølgelengder.

Klorofyll a

Klorofyll a er det primære pigmentet i fotosyntese. De to typer fotosystemer bruker forskjellige former for klorofyll a. P700 er formen av klorofyll a som brukes i fotosystem I, mens fotosystem II bruker P680-formen av klorofyll a. Mange fotosyntetiske bakterier har bare fotosystem II, mens eukaryoter som planter og protister bruker begge bildesystemer. Fotosyntese oppstår når de riktige bølgelengder av lys rammer et fotosystem i en celle, som aktiverer elektroner for produksjon av ATP og NAPH. Disse energimolekylene brukes da til å syntetisere sukkermolekyler fra karbondioksid.