Metoder for å teste PH av væsker

 

Probe og måler

Den mest nøyaktige vanlige måten å måle pH på er via en lab-enhet kalt en probe og meter, eller bare en pH-meter. Sonden består av en glasselektrode gjennom hvilken en liten spenning passeres. Måleren, et voltmeter, måler den elektroniske impedansen i glasselektroden og viser pH-enheter i stedet for volt. En pH-meter må typisk kalibreres før hver bruk med to standard væskeoppløsninger med kjent pH. Måling skjer ved å senke sonden i væsken til en lesing er registrert av måleren.

Litmuspapir

Litmuspapir er en liten bånd av papir som har blitt dyppet i en kombinasjon av farger som endrer farge i henhold til pH i mediet der de er inneholdt. Syriske væsker (pH under 7) gjør papiret rødt mens alkaliske væsker (pH over 7) bytter det til blå eller lilla. Litmuspapir er bra for omtrent å estimere den relative pH av væsker, men ikke for nøyaktige avlesninger. Måling er gjort ved å dyppe enden av en ubrukt stripe i væsken og la den tørke.

Feltsett

Et feltsett består av et rent, tomt hetteglass hvor en prøvevæske kan plasseres, og en flaske indikatorløsning. Noen få dråper av løsningen plasseres i prøven, og pH bestemmes av væskens forandring i fargen. Fordi ulike indikatorløsninger gir bedre ytelse ved visse pH-nivåer, er ulike kits tilgjengelige for forskjellige områder. Nøyaktigheten av feltsettet avhenger av at det er nærhet til indikatorløsningsområdet. PH av en væske er et mål for dets surhet eller alkalitet. Kemisk sett reflekterer pH mengden positivt ladede hydrogenioner oppløst i væsken. En stor mengde slike ioner gjør væsken sur. Det er tre vanlige metoder for å teste pH av væsker, som hver avhenger av nøyaktigheten og anvendelsen.