Nitrocellulose Vs. akryl

 

Historikk

Ikke mange oppfinnelser som kan spores tilbake til antikken, er fortsatt i bruk i dag; Imidlertid er lakk en slik gjenstand. En rød lakkert skål funnet av en arkeolog gjorde historien som bevis på at lakk ble oppfunnet av kineserne i omtrent 4500 f.Kr. Ifølge eksperter på National Gallery of Art i Washington, D.C., er lakk laget av en harpiks tatt fra det kinesiske lac treet, som det åpenbart fikk navnet sitt på. Moderne oppfinnere har siden opprettet andre former for lakk, hvorav de fleste har lignende egenskaper.

Betydning

Lakk brukes vanligvis som overflatebelegg for en rekke gjenstander. Klart lakk brukes ofte som en finér for musikkinstrumenter, for eksempel en saxofon eller trombon, for å forhindre oksidasjon. Lakk er også brukt som en finish for tremøbler eller andre treobjekter, når et beskyttende belegg som ikke endrer fargen på stykket, er nødvendig. Tonet lakk brukes mest på biler.

Akryllakk

Akrylharpiks er en syntetisk polymer som brukes til å lage akryllakk. Den ble utviklet på 1950-tallet, og brukes også som ingrediens i visse emaljer. Akryllakk er populært for sin ekstremt raskt tørkende tid, samt det faktum at lite polering er nødvendig når den har satt, da den gir en meget blank overflate. De fleste trearbeidere og møbelfabrikanter bruker denne typen lakk på grunn av at det ikke blir gul over tid.

Nitrocelluloselakk

Nitrocelluloselak ble oppfunnet i 1921 av Edmund Flaherty, en ansatt i DuPont Chemical. Han formulerte lakket fra en blanding av hurtigtørkende løsemidler og bomullsmasse, og det brukes ofte som en finish for biler, samt møbler og andre treobjekter. Det anses å være billig, og hver frakk som påføres blander seg inn i de foregående strøk; Ifølge nettstedet Fine Woodworking, gjør dette det enkelt å reparere.

Overvejelser

Både akryl- og nitrocelluloselakker ligner og kan brukes til praktisk talt alle samme formål. En ulempe med nitrocellulose lakk er at den kan gul som tiden går videre. Akryllakk er ikke gul, og vil vanligvis ikke krympe eller sprekke, da det er mer fleksibelt enn nitrocellulose lakk. Akryllakk er imidlertid også dyrere, så hvis penger er et objekt, kan en person ønske å vurdere nitrocelluloselakke og avgjøre om det anses egnet for sitt prosjekt. Lakk brukes på biler, trevarer og til og med musikkinstrumenter. Nitrocellulose og akryl er to populære typer lakk, og de brukes noen ganger til samme formål. Hvis en person vurderer et prosjekt der lakk skal brukes, bør de vurdere de ulike alternativene som er tilgjengelige før du tar en beslutning for å velge den beste lakken for jobben.