Drift av NPN-transistorer

 

1.

Legg merke til pinnene på transistoren din. En NPN-transistor har tre pinner, kalt basen, samleren og emitteren. Samleren er alltid midtpinnen. Se på transistorens datablad for å finne et diagram over tappene. Navnene på basen, samleren og emitteren refererer til transistorens indre struktur, men gjenspeiler ikke den praktiske bruken.

2.

Koble en ni-volt strømforsyning til kollektoren gjennom en motstand og LED i serie. Koble samme strømforsyning i serie til en bryter, en større motstand og LED, og ​​deretter motstandens base. Koble emitteren til strømuttakets negative terminal. Når bryteren er stengt, lyser lysdioden som er koblet til kollektoren sterkt, og lysdioden som er koblet til basen, lyser svakt. Den lille strømmen på basen styrer den store strømmen ved Når bryteren er åpen, strømmer ingen strøm til basen, slik at det heller ikke er noen kollektorstrøm. Begge lysdiodene slås av.

3.

Kontroller motstanden mellom samler og emitter, Rce, ved å kontrollere basestrømmen, Ib. Samlerstrøm Ic er lik Ib ganger nåværende forsterkning Hfe, som vanligvis er 100, men finnes i transistorens datablad. Når Ib er null, er Rce uendelig, og transistoren er av, som illustrert i trinn to når du åpnet bryteren som fører til basen. Når Ib er liten, er transistoren delvis på. Når Ib øker, nærmer Rce null, punktet der transistoren er helt på eller 'mettet'.

4. Bruk en NPN-transistor som en bryter ved å sette den fullstendig På eller av ved å kontrollere basestrømmen Ib. Koble utgangsenheten (kalt 'lasten') blir byttet til den positive strømforsyningen og samleren. Koble emitteren til bakken. Påføring av nok strøm til basen for å mette transistoren vil bytte lasten på. Ved å bruke ingen strøm til basen, slås lasten av. Spenningen og strømmen som overføres av en mettet transistor er svært liten, så NPN-transistorer er perfekte for å bytte lav strømelektronikk som digitale kretser.

Tips og advarsler

  • Bruk en motstand i serie med basen for å begrense basestrømmen og unngå skader på basen.
  • Transistorer har en maksimal kollektorstrøm, som du finner i enhetens dataark.
  • En mettet transistor har nesten nullspenning mellom oppsamleren og emitteren, fordi motstanden mellom oppsamleren og emitteren er null.
  • Emitterstrøm er omtrent lik kollektorstrøm.
  • Bruk av for mye spenning til basen vil ødelegge en transistor. Se enhetens datablad for maksimale spenningsverdier.
  • En NPN-bipolær kryss-transistor er i hovedsak to PN-kryssdioder som er smeltet sammen. Bokstavene 'N' og 'P' refererer til typer halvledere. En NPN transistor har to type 'N' halvledere, adskilt av en 'P' type halvleder kalt basen. Forstå forskjellen mellom de to typer halvledere krever noe ganske komplisert elektronikk teori, og er ikke nødvendig for å forstå den praktiske anvendelsen av en transistor. Transistorer har en rekke bruksområder, inkludert koblingskretser, digital logikk og forsterkning.