Slik bestemmer du vanntabeller

 

1.

Bestem høyden av bakken ved brønnhodet. Dette oppnås ved å konvertere høyden til bakken for å bety havnivå. Sett et punkt med kjent høyde på et sted på kanten av brønnhodet som lett kan leses på metallmåttebåndet.

2. Bruk kalk til de første 50 fotene av metalltape.

3.

Senk metallbåndet forsiktig ned i brønnen. Lytt etter lyden av vekten som rammer vannoverflaten. Når båndet er i vannet, hold båndet til det kjente høydepunktet og les det. Legg merke til dybdemåling.

4.

Trekk opp båndet og les høyden der vann har vasket krittet av båndet. Dette punktet er nå kjent som din kalklinje. Ta lesingen fra det kjente høydepunktet og trekk det fra lesingen ved kalklinjen. Dette vil gi deg dybden til vannet.

5. Ta dybden til vannavlesning og trekk den fra høyden din i gjennomsnittlig havnivå ved det kjente høydepunktet på brønnhodet. Nå har du en verdi for heving av vanntabellen i forhold til gjennomsnittlig havnivå.

Tips og advarsler

  • På noen steder er dybden til vann er grunne nok til at du kan se vanntabellen i brønnen. I det tilfellet trenger du bare å kritt de første få meter av målebåndet, fordi du kan se når bunnen av båndet blir nedsenket.
  • Physicalgeography.net definerer grunnvann som vannet som opptar pore mellomrom i noen typer grunnfjell. Det definerer også vanntabellen som overflaten av grunnvannet. I mange områder er grunnvann hovedkilden til fersk drikkevann. Vannressursforvaltere og vannforskere må holde styr på vanntabellen for å vite hvor mye vann de kan pumpe ut nå og fortsatt ha vann tilgjengelig til bruk på et senere tidspunkt.