Dry Ice Science Fair Project Ideas

  Tør is er kjemisk sammensatt karbondioksid (CO2) - som vanligvis er gassformet på jorden - i sin frosne form. I motsetning til vannis, som smelter inn i en væske, sublimerer tørris, noe som betyr at den forvandler eller fordamper fra et fast rett til en gass. Denne uvanlige eiendommen gjør tøris is et godt fag for vitenskapelige rettferdige prosjekter. Ifølge all-science-fair-projects.com koster tørrisen omtrent en dollar per pund, og du kan kjøpe den fra en lokal isforhandler. Søk på nettet for å finne en forhandler i nærheten av deg.

Filmkanalpopp

Fordi tørr is sublimerer i en gass, kan du bruke den til å generere trykk i lufttette beholdere. Ifølge all-science-fair-projects.com, for dette prosjektet, legger du et lite stykke tøris i en standard 35mm plastfilmbeholder (en med en hette som klikker på plass). Når du legger lokket på, vil C02-gass som slippes ut av tørrisen, etter hvert pope hetten av, sannsynligvis sende den på flukt over rommet. Bruk øyevern når du gjør dette prosjektet.

Varm og skum

Bruk dette eksperimentet til å bestemme effekten som varmen har på tøris, samtidig som du gjør en kald skumaktig substans samtidig. Ifølge fun-science-project-ideas.com, for dette prosjektet trenger du to kopper. I en kopp legg til 3 ss. av varmt vann og i den andre koppen legg 3 ss. av kaldt vann. Deretter tilsettes omtrent seks dråper oppvaskmiddel til hver kopp, rør, og tilsett et tørris i hver. Pass på at disse torskene er omtrent like store. Deretter observerer hvor fort sublimering finner sted i hver kopp, og hvilken kopp produserer mest skum.

Ballonginflation

Ifølge all-science-fair-projects.com vil du for dette prosjektet slippe noen få små biter av tøris i en deflatert ballong og slips av enden. Når tørrisen sublimerer, vil ballongen blåses opp med CO2-gass. En variasjon på dette prosjektet er å slippe en tørr isfylt ballong inn i et basseng med vann. Mens det vil synke først, vil gassen etter hvert bringe ballongen tilbake til overflaten.

Bubbles

Ifølge fun-science-project-ideas.com vil du for dette prosjektet plassere et par stykker tørke is i en fisketank, wok eller annen stor container. Etter ca 15 minutter, blås bobler - ved hjelp av en løsning laget av såpe og vann eller kjøpt fra en butikk - på tørrisen som den sublimerer. Du vil legge merke til at CO2-gassen ikke flyter ut av beholderen (fordi den er tyngre enn omgivende luft), og at boblene vil flyte på toppen av CO2. Noen bobler, ifølge fun-science-project-ideas.com, kan fryse på plass når de nærmer seg tørrisen. Andre bobler vil vokse i størrelse ettersom C02 gjennomsyrer gjennom dem.