Hvordan skiller mosene seg fra vaskulære planter?

 

Nonvascular

Moss er en ikke-vascular plante uten internt vanntransportsystem. På grunn av dette, og mangel på et treaktig støttesystem, er det sjelden mer enn 2 tommer i høyden.

Microphylls

Moss har ikke ekte blader. I stedet har mose små mikrofyll med en enkelt vene. Mikrofyllene antas å ha utviklet seg fra stamvevin funnet på tidligere planteformer. Dette er hvor fotosyntese finner sted.

Rhizoider

I stedet for ekte røtter har moser rotlignende strukturer kalt rhizoider. Disse strukturene hjelper til med å absorbere vann og ved å feste planten til overflaten som den vokser på.

Formasjon

Mossplanter vokser tett pakket i en matteformasjon. Denne matten er som en svamp, slikker og beholder vann. Denne matten holder planten fra dehydrering og assisterer med reproduksjon.

Reproduksjon

De fleste karplanter reproduserer ved å dyrke blomster som deretter pollineres av vind, insekter eller andre dyr. Moss reproduserer med sporer. Den gametofyte generasjonen produserer mannlig sperm og kvinnelige egg, som ved hjelp av vann befruktes og begynner sporofytegenerasjonen.

(Ressurs) Mosser er mest gjenkjennelige som det grønne teppet som dekker et skogs fuktige gulv. De er en del av bryophyte-familien, og som de tilhørende hornworts og liverworts er noen av de tidligste plantene.