Forskjellen mellom fellesskap og økosystem

 

Abiotiske komponenter i et økosystem

De ikke-levende delene av økosystemet, som næringsstoffer, temperatur og vanntilgjengelighet, utgjør de økosystemets abiotiske komponenter.

Biotiske komponenter i et økosystem

Alle levende organismer i et økosystem, som planter, dyr og mikrober, utgjør de biotiske komponentene i et økosystem.

Samfunnsinteraksjoner

Samspillet mellom populasjoner innenfor et økosystem er beskrevet av den fordel eller skade som er forårsaket av hver arter i samspillet. Disse interaksjonene er knyttet til nisje som arten opptar i økosystemet.

Nisje

En nisje beskriver den spesifikke rollen en befolkning spiller i et økosystem. Dette kan defineres av samspillet med andre organismer (som rovdyr eller byttedyr), eller i rollen de spiller i næringscykler (som primær produsent eller dekomponeringsmiddel).

Nisje og biologisk mangfold

Ekosystemer rik på biologisk mangfold (mange forskjellige arter) har en tendens til å ha meget spesialiserte nisjer. Lav biologisk mangfold resulterer i få arter tilgjengelig for å fylle hver nisje. I et rikt økosystem kan et tap eller reduksjon av en organisme derfor ha en lavere innvirkning på det totale økosystemet når andre organismer fyller tomrummet enn i et dårlig økosystem, der en annen befolkning kan være utilgjengelig for å oppfylle den rollen. For eksempel, hvis en bestemt type rov er redusert i antall, har den redusert effekt på rovdyr hvis det finnes andre byttedyrarter. Et økosystem beskriver alle levende organismer (biotiske komponenter) med deres fysiske omgivelser (abiotiske komponenter) i et gitt område. Et samfunn beskriver bare levende organismer og deres samspill med hverandre.