Hva er et kameraprisme?

 

Historikk

Ansel Adams brukte et visningskamera. Det vil si, han brukte et kamera som besto av en linse, bellows, fokuseringsskjerm, filmplater og et stativ. Det var store og tunge, men han kjempet det opp og ned i fjellene i Yosemite National Park og Sierras. Han måtte hele tiden se et bilde som var opp ned og reversert. Dette ble litt bedre for andre fotografer med introduksjonen av tvillinglinsreflex og enkeltlinsreflekskameraer, men Adams beholdt sin gamle standard.

Typer

Tvillinglinsreflekskameraet har både en visning objektiv og en ta linse, den tidligere over sistnevnte. Den optiske linjen går rett tilbake til filmplanet, og når lukkeren slipper ut, vises et direkte bilde, fortsatt opp og ned og reversert til høyre til venstre. Visningsobjektivet, som imidlertid sender bildet til et speil og deretter til en bakken glassskjerm, korrigerer bildet øverst til bunn, men ikke til høyre.

Betydning

Enkeltlinsreflekskameraet, først og fremst 35mm -type, endelig fikset bildet ved å bruke en pentaprisme. Dette er et femsidig prisme som straights bildet. Dette betyr at det å se gjennom søkeren viser bildet nøyaktig som det ser ut i virkeligheten. Dette gjør visning og komponering av en fotografisk scene lettere og mer effektiv.

Effekter

Et enkeltlinsrefleks kamera bruker samme lins for å vise scenen som det gjør for å ta bildet. Dette oppnås ved bruk av et speil bak linsen som flipper opp ved eksponeringstidspunktet. Dette speilet er i 45 graders vinkel og sender bildet fra objektivet opp til pentaprismen, hvor det er hoppet til toppen, deretter fronten, og deretter tilbake til okularet.

Overvägelser

Kameraprisen kom inn til stor bruk for speilreflekskameraer innen 1960-tallet, og er fortsatt i allmenn bruk i dag. Større lignende prismer begynte å bli brukt på mediumformatkameraer som Hasselblad, Bronica, Mamiya og Pentax 645. Det ble aldri standard på Hasselblad før innføringen av den digitale modellen, H1, men ble alltid innebygd i Pentax 645. Opprinnelig, da fotografer satt opp sitt tidlige kamerautstyr, satte de mørke klær over hodene sine for å holde lyset ute mens fokuserte bildet på en bakken glassplate. Problemet var, bildet var opp ned og reversert fra venstre til høyre. Løsningen til dette kom i kameraprisen.