Forholdet mellom breddegrad og klima

 

Diffraksjon av solens energi

Solens energi er konsentrert i jordens ekvatoriale område og spredt som breddegrader nærmer seg polene. Denne diffraksjonen i energi resulterer i kjøligere temperaturer ved polene.

Årstider

Klimaet i disse sonene varierer også i løpet av året på grunn av jordens akse. Denne tilt gir en økende

Tropisk sone

Tropisk sone strekker seg fra omtrent 23,5 grader N til 23,5 grader S. Denne sonen opplever sola direkte overhead minst en gang per år og preges av varme temperaturer året rundt.

Temperate Zones

Den nordlige tempererte sone og sørlige tempererte sone strekker seg fra henholdsvis 23,5 grader til 66,5 grader nord og sør. eksisterer i disse sonene med varme somre og kalde vintre.

Arktiske og Antarktis-soner

Fra 66,5 grader til polene legger polar sonene (Arktisk sone på den nordlige halvkule og Antarktis sone på den sørlige halvkule). Disse polarene soner oppleve minst en dag med kontinuerlig mørkhet (og en dag med kontinuerlig dagslys) hvert år og ha ferske vintre og kule somre. Mange faktorer som terreng, vindretning, havstrømmer og havets nærhet påvirker klimaet i en bestemt region på jorden. En av de mest grunnleggende faktorene er breddegrad (avstand fra ekvator) av stedet.