Tegn på kjemiske reaksjoner fra laboratorieeksperimenter

 

Temperaturendring

En form for energi som frigjøres eller absorberes i en kjemisk reaksjon er varme. Eksoterme reaksjoner gir varmeenergi (høy temperatur), mens endoterme reaksjoner absorberer varmen (lavere temperatur).

Lys

Lys er en annen form for energi. Noen energi som frigjøres i en kjemisk reaksjon kan ha form av lys.

Gassbobler

Utseendet til gassbobler kan indikere en kjemisk forandring når et produkt av reaksjonen slippes ut som en gass. Merk at gassbobler også dannes ved et stoffs kokepunkt, noe som ikke er en kjemisk forandring.

Nedbør

I løsninger kan en reaksjon føre til utseende av et bunnfall, et uoppløselig materiale som vises i en væske. Frysing av væske til et fast stoff er imidlertid ikke en kjemisk reaksjon.

Fargeendring

Mange reaksjoner vil gi en fargeendring i reaktantene. Denne fargeendringen indikerer forekomsten av en kjemisk reaksjon.

Andre endringer i fysiske og kjemiske egenskaper

En endring i noen egenskap som karakteriserer et stoff kan tyde på en kjemisk reaksjon. Disse egenskapene inkluderer tetthet, reaktivitet, smeltepunkt, kokepunkt, lukt og smak. Kjemiske reaksjoner involverer omplassering av atomer i molekyler for å produsere nye forbindelser. Ettersom atomene av en forbindelse er omorganisert i en kjemisk reaksjon, frigjøres energi og absorberes etter hvert som bindinger opprettes og knuses, noe som resulterer i en netto endring av energi.