Hva er Gessos historie?

 

Funksjon

Begrepet gesso betyr en malingsprosess som gjelder en tempera type maling til overflatebelegg, for eksempel lim eller gips. Maleri gesso på en tørr overflate av en vegg kalles fresco secco, mens maleri på en våt overflate bare er fresco.

Geografi

Gesso er en slitesterk maleri som har blitt funnet på gjenstander over hele verden fra alle aldre av antikken: Gessoed gjenstander fra egyptiske gravene har blitt funnet som er minst 3200 år gamle. Malte egyptiske kister med gesso fra 1200 og 1000 B.C.E. er fortsatt sterkt farget. Denne typen maling er også funnet på egyptisk statuar fra 300 B.C.E.
Det ble funnet med gesso-maling i det fjortende og 13. århundre religiøse statuar fra Tyskland og Frankrike. Indisk statuar fra det 14. århundre har blitt malt med gesso.

Historie

Siden gammel tid har folk malt med mineraler på vegger. I Vesten dateres romersk veggmalerier tilbake til Pompeii, hvor komplekse veggmalerier ble funnet, preget av lyse farger, humanistiske figurer og scener i det daglige livet. I Øst-Europa hadde bysantinske kirker fresker og malt trepanel. Muslimsk gesso samtidig med denne perioden ble preget av intrikate pattens og lyse farger. I Vest-Europa var Giotto en berømt maler fra det 14. århundre som ble kreditert for å bringe et nytt perspektiv så vel som menneskelig form og volum i hans fresker. Michaelangelo arbeider er kulminasjonen av denne perioden, med sitt arbeid som strekker seg fra det 15. og 16. århundre. Selv om oljemaling kom inn i vogue i det 15. århundre, jobbet gesso malere gjennom historien, som Tiepolo i det 18. århundre, Goya, den spanske maler som døde tidlig på 1800-tallet og Diego Rivera, en meksikansk født 20. århundre maleren.

Typer

Indisk gesso er laget med pigment som vanligvis genereres av murstein og tilsatt lim og gips for å lage maling.

Effekter

På lang sikt utvikler en naturlig gesso-maling (for eksempel egg tempera på lim) en skjønnhet, selv om malingen selv er kjent for å binde seg veldig godt med overflaten av proteinbasen. malere bruker noen ganger syntetiske basekjoler (for eksempel akryl) til gesso-maleri. De vet imidlertid ikke hvordan denne metoden vil holde seg over tid. Gesso er en gammel proteinbasert maleri-metode som vanligvis brukes i fresker, trebokser eller statuer. Mineraler ga lyse farger for malingen, og farger var allsidige - de kunne enten være ugjennomtrengelige eller gjennomsiktige, i henhold til hvordan malene var lagdelt.