Hvordan observere månens faser

 

1.

Lag en logg for å ta opp observasjoner. Loggen skal ha plass til å registrere datoen og tidspunktet for observasjonen, en tom sirkel som representerer månen, og plass til å ta opp notater.

2.

Hver dag / natt, observere månen. Legg inn dato og klokkeslett for observasjonen i loggen. Skygge i månediagrammet for å matche fasen som observeres.

3.

Gjenta observasjonene daglig / nattlig til en full syklus er fullført (ca. 28 dager). Hvis vær hindrer observasjon, merk det i loggen din for den dagen.

Tips og advarsler

  • Månen er ikke i samme posisjon i himmelen på samme tid hver dag. Å endre timing av observasjoner vil sikre at månen er synlig (vær tillater) når observasjonene blir gjort.
  • Månens faser er observert og registrert av kulturer over hele verden i tusenvis av år. Månens fremtredende på himmelen som den nest klareste gjenstanden (etter solen) tillater lett observasjon med det blotte øye. Månens faser er delt inn i nymåne, voksing, fullmåne og avtagende. Fordelingen mellom lyssiden og den mørke siden av månen kalles terminatoren. Disse fasene er resultatet av den skiftende sol-jordmånens vinkel som månen dreier seg rundt jorden.