Kan virale partikler bli sett med et lysmikroskop?

 

Maksimal forstørrelse av lysmikroskop

Lysmikroskop er begrenset til en effektiv forstørrelse på 1500x. Forstørrelsen beskriver hvor mye større et objekt vises.

Maksimal oppløsning av lysmikroskop

Oppløsningen av et lysmikroskop er begrenset til ca. 200 nanometer. Oppløsning beskriver muligheten til å skille mellom detaljer.

Størrelsesområde for virus

Virus generelt spenner fra omtrent 300 nanometer (ett nanometer tilsvarer en milliarddel av en meter) til ca. 5 nanometer.

Pox-virus

De største virusene er pokvirus (hvorav den ene er forårsakende middel for kopper), med en størrelse på mer enn 300 nanometer. Disse store virusene ligger innenfor størrelsesområdet for enkelte bakterier og på terskelen for observasjon med lysmikroskoper.

Andre mikroskopiske objekter

Til sammenligning er størrelsen på E. coli-bakterier omtrent 3 mikrometer, ti ganger større enn et poxvirus. Diameteren av en rød røde blodcelle er over 7 mikrometer, omtrent 25 ganger større enn et poxvirus. Forstørrelse, belysning og oppløsning er egenskaper av et lysmikroskop som lar deg se eksempler i detalj. Du kan se røde blodlegemer og bakterier gjennom et lysmikroskop, men virusene er submikroskopiske. For at du skal se på virus i detalj, må du bruke et kraftigere mikroskop, som et elektronmikroskop.