Lilla bladidentifikasjon

 

Nyanser av lilla

Siden lilla er blandingen av rød og blå, kan en 'lilla bladplante' lene seg mot den ene siden av fargeskiven, for eksempel rød. Den japanske lønn og julestjerner produserer begge mørke røde blader, som muligens kan klassifiseres som lilla.

Bruk en dikotom nøkkel

Ikke identifiser planten utelukkende av fargen på bladet. Bruk en dikotom nøkkel for blomstrende planter og begynn med separasjon av monocots fra dicots. Noen gress kan ha lilla blader, men de vil fortsatt være parallellvevd. Gå gjennom alle trinnene til du kommer til bestemmelse av arter. Bladfargen vil trolig være det siste trinnet i nøkkelen.

Wild, Cultivated eller Invasive

Identifisere planten om den er vill (vokser utendørs i naturlige, uforstyrrede omgivelser), dyrkes (vokser i hagen ), eller invasiv (vokser overalt i store mengder) vil være til stor hjelp for å bestemme plantens enkelte arter.

Toksisitet

Noen få lilla bladplanter er giftige for både husdyr og mennesker. De inkluderer lilla bladnettet (Urtica dioica), som er hudirriterende, og biffstekverket (Perilla frutescens), som har giftige frø og er giftig for storfe.

Spiselige varianter

Lilla bladbasil (Ocimum minimum var. Lilla ruffles) er en populær delikatesse, spesielt i Europa. Det er veldig lik andre basilikumplanter, unntatt fargene på bladet. Foruten basilikumet finnes det mange varianter av mintfamilien som noen ganger har lilla blader og kan brukes på flere måter, som matkilde eller drikkevare. Det er også den lilla bladplommen (Prunus cerasifera), en plante som bærer frukt om størrelsen på en kirsebær.

Vanlige lilla bladplanter

Noen av de mer populære plantene som har lilla blader inkluderer lilla bladpepper (Capsicum annuum), persisk skjold (Strobilanthes dyerianus) og prydende rabarber (Rheum palmatum 'Atrosanguineum'). En plante med lilla blader er ikke så vanlig og kan forstyrre observatøren først. Hvis du ikke umiddelbart gjenkjenner planten, må du sjekke planten med en dikotom nøkkel for å finne ut hvilken art det er. Det vil ta mer enn bare å se på de lilla bladene for å få riktig identifikasjon.