Parasitiske Flatworm livssykluser

 

Primay Host

Den primære verten til en parasittisk flatworm er verten kroppen hvor den voksne lever ut sitt liv. For blodet er det ofte mennesker som kommer i kontakt med ubehandlet vann forurenset av infiserte avføring. For båndmassen kan dette være mennesker, hunder eller husdyr som er smittet av egg eller larver ved å innta dem.

Sekundær vert

En sekundær vert er organismen hvor eggene ligger. For blodflugter er disse vertene en spesiell snegleart. Sneglen brukes til mat av fluke larver til de er store nok til å briste ut og smitte en primær vert. For båndmask er husdyr ofte sekundære verter. En bobelorm larver drar inn i muskelen, og hvis et menneske spiser rå eller ukokt kjøtt, vil båndmaskene invadere menneskets tarm.

Egg

Både blodflukt og bendelorm lå hundre tusen egg i tarmene i deres primær vert. Disse eggene blir ikke fordøyet og forlater vertenes kropp gjennom avføring.

Larver

Når et blod-fluke egg når en vannkilde, lukker den. De små larver bor i en snegle og spiser blodet og vev. Larvene blir voksenorm og brister ut av sneglens kropp for å svømme rundt og leter etter en primær vert. Bomorm larver utvikler seg i husdyr eller lopper, og inntas deretter av den primære verten.

Voksne

Voksne blodflugter søker etter en primær vert, kjedelig inn i vertsens hud og svømmer gjennom sirkulasjonssystemet til de nå tarmene hvor de absorberer blod. Båndmassen festes til tarmveggene og absorberer næringsstoffer gjennom huden. De to mest utbredte typer parasittiske flatmaskene er blodflammer og båndmurer. Blodflyter finnes i land uten tilstrekkelig vann- og kloakkbehandling og smitter mennesker gjennom kjedelig inn i huden. Båndorm er funnet i de fleste land og kan bli kontraktet ved uvitende å innta eggene sine. Disse skapningene har komplekse livssykluser som sikrer overlevelse.