Topografi Øvelser

 

Terminologi Øvelser

Den beste måten å begynne å lese og lage topografiske kart på er å gjøre seg kjent med terminologien og symbolene som brukes til å beskrive hver funksjon. Skala er en av de viktigste konseptene og vilkårene, og vil drastisk påvirke hvordan du leser et kart. Bortsett fra å angi størrelsen på funksjonene på kartet, spiller skala også en direkte rolle i hvordan funksjonene er beskrevet på kartet. For eksempel vil et kart over et fjellkjede ha flere konturlinjer og forskjellige konturintervaller enn et kart over en høyde, selv om både bakken og fjellet deler like former.
Skala er notert av følgende formel: 1: x, hvor 1 representerer 1 tommer på det topografiske kartet, og x er antall tommer av selve objektet representert på kartet. En skala på 1: 30 000, for eksempel, tilsvarer 1 tommers topografisk kart som representerer 30 000 tommer, eller 2500 fot. På denne skalaen kan du representere krateret på toppen av Mount Fuji på litt mer enn 1 tommer av et topografisk kart.
Konturlinjer representerer like høyder, mens konturintervallene markerer endringene i høyde mellom konturlinjer og er generelt på et bestemt intervall. Hvis du har tre konturlinjer som representerer høyder på 50, 100 og 150 fot, er konturintervallet 50 fot.
Topografiske symboler brukes til å beskrive aspekter av infrastruktur, som veier, jernbaner, broer og vannrelaterte utstyr. Det er vanskelig å lese et kart uten å vite hva disse symbolene representerer. Du kan se en fullstendig liste over symbolene på United States Geological Survey nettsted.

Tegneøvelser

Når du har mestret grunnleggende terminologi for topografi, kan du prøve å tegne dine egne topografiske kart. Begynn med en enkel form, en slik kjegle. Selv om formen i seg selv ikke er veldig utfordrende, er treningspunktet å bli komfortabel med å arbeide samtidig med konseptene av skala, konturlinjer og konturforhøyninger. Uten denne evnen vil du ikke kunne kartlegge komplekse former. I tillegg er kartlegging av mer komplekse former ofte en prosess for å bryte kompleks form ned i mindre enklere former.
En kegle ville bli representert på et topografisk kart av en serie gradvis mindre sirkler. Velg et fornuftig konturintervall. Hvis keglen er 3 meter høy, vil du kanskje ha konturintervaller på 6 tommer, noe som gir deg totalt 6 konturlinjer. Skal kartet ditt riktig slik at du kan representere hele kjeglen på arket. En skala på 1: 6 vil for eksempel lett gi deg mulighet til å tegne konen din på en vanlig juridisk størrelse på papir.
Fortsett å gjenta slike enkle øvelser til, når du setter deg ned for å tegne, tenker du automatisk i skala og høyde. Du vil da være klar til å begynne å lære å tegne langt mer kompliserte former. Topografiske kart illustrerer tredimensjonale former i to dimensjoner, ved hjelp av konturerte linjer og symboler. For nybegynnere, lære å lese og lage et topografisk kart krever gjentakelse av visse øvelser for å trene øye og sinn. Disse oppgavene er laget for å hjelpe deg å forstå hvordan du skal tenke i skala mens du samtidig representerer endringer i høyde. Ved gradvis å øke kompleksiteten til figurene du tegner, vil du til slutt være klar til å begynne å lære hvordan du topografisk representerer mer komplekse former.