Begrensningsenzymer brukt i rettsmedisin

 

Historie

DNA 'fingeravtrykk' er basert på Jeffreys 'oppdagelse at det menneskelige genomet, for stort til gjennomførbart sekvens i sin helhet, inneholder seksjoner som er svært variabel mellom mennesker. På grunn av dette gir disse korte sekvensene en tilgjengelig måte å identifisere et individ gjennom hans DNA.

Gjeldende praksis

I dag bruker rettsmedisinske forskere 13 regioner av DNA for å utføre DNA fingeravtrykk. Ifølge nettstedet for Human Genome Project øker antallet av regioner med et så høyt antall regioner sjansene for å identifisere forskjeller mellom enkeltpersoner, men det er ikke så mange som å gjøre prosessen for kostbar eller for tidkrevende.

Hva er begrensningsenzymer?

Begrensningsenzymer virker som saks og kutte DNA på svært spesifikke kjente DNA-sekvenser.

Prosedyre ved bruk av restriksjonsenzymer

Vurder et tilfelle der vi har en blodprøve på en forbrytelses- og DNA-prøve fra en rekke mistenkte. DNA isoleres først fra blodet. enzymer blir brukt å fjerne de 13 regionene individuelt fra DNA-en for å bli fingeravtrykk. Disse områdene isoleres deretter fra resten av DNA.

Bruke restriksjonsenzymer for å identifisere forskjeller

Med isolasjonsområdets isolerte DNA-regioner og de mistenkte DNA-regioner, brukes restriksjonsenzymer igjen for å hugge DNAet inn i kortere seksjoner av varierende lengder. Det er ikke kjent hvor enzymer vil kutte eller hvor lenge seksjonene vil være. Det er ikke nødvendig å vite. Når det er kuttet, blir prøver synliggjort på en agarosegel. Denne metoden viser størrelsen på deler som produseres av restriksjonsenzymer.

Hvorfor det virker

Fordi disse områdene er svært variabel mellom individer, er tilgjengeligheten av restriksjonssekvenser avskåret steder forskjellig for forskjellige mennesker. Derfor vil hver persons DNA bli kuttet i forskjellige størrelseseksjoner og vise et annet mønster av de brikkene når de visualiseres. Ved å sammenligne kriminalitetsprøven til de mistenkte prøvene på 13 forskjellige fingeravtrykksområder, kan rettsmedisinske forskere se hvilke prøver som samsvarer med kriminalitetsscenen. På denne måten gir restriksjonsenzymer uvurderlig informasjon og bidrar til å løse forbrytelser hver dag. DNA profilering er en komponent av rettsmedisinske vitenskap som identifiserer individer basert på deres DNA-profil. Først påført av Sir Alec Jeffreys i 1984, har DNA fingeravtrykk blitt et viktig tillegg til det rettsmedisinske verktøyet.