Hva er ressursene til Amazonas regnskog?

  Amazonas regnskog er et av de mest varierte og ressursrike områdene på planeten. På grunn av klimaet, som gjør at flora og fauna kan vokse hele året, har det utviklet seg i tusenvis av år til et fristed for massive trær, medisinske planter og et stort utvalg av insekter, fugler og andre dyr. Regnskogen er svært utsatt for menneskelig predasjon, og en stor andel av den har blitt ødelagt for sine ressurser de siste 50 årene.

Tømmer

Tropiske hardtre blir kuttet ut av Amazonas regnskog med en enorm hastighet. Tropisk hardved brukes til alt fra skipbygging til spisepinner til fraktpaller til papir. Den tette korn og stabile naturen av skog som mahogny, lilla hjerte og teak gjør dem ideelle for fine møbler og musikkinstrumenter. Fordi mye av næringsstoffene i et tropisk regnskog økosystem er inneholdt i trærne i stedet for jorden, har disse økosystemene problemer med å gjenopprette når trærne blir fjernet. Tropiske regnskoger blir ofte fjernet og erstattet med betraktet storfe, en praksis som tømmer jorda innen to eller tre år.

Medisin

Innfødte mennesker som har bodd i Amazonas regnskog i tusen år har utnyttet mange av plantene funnet der for medisinske formål. Vestlige medisinske forskere begynner å legge merke til de mange medisinske mulighetene som finnes i Amazonas. Planter eksisterer der som finnes ingen steder i verden, og ekstrakter fra disse plantene kan brukes til å motvirke eller kurere alt fra infeksjoner til leddgikt og andre kroniske sykdommer.

Olje

Olje finnes i store mengder under Amazonas regnskog . Oljeselskaper som Texaco og Chevron har utnyttet dette siden 1950-tallet, til stor pris for økosystemet og innbyggerne i disse skogene. Oljeutvikling er spesielt fremtredende i Ecuador, der en søksmål mot Texaco og dets moderselskap Chevron har pågått i flere tiår.

Urfolksressurser

I tusenvis av år før begynnelsen av industriell utvinning har urfolk utnyttet regnskog ressurser som dyr for kjøtt, trær for tre og veving materialer for kurver og containere. Disse ressursene med lav effekt har vært bærekraftig oppnådd med liten innvirkning på økosystemets generelle helse.