Hva er det kjemiske symbolet for glukose?

 

Betydning

Et molekyl av glukose inneholder seks karbonatomer, 12 hydrogenatomer og seks oksygenatomer. Dette kan skrives som C6H12O6, kjemisk formel for glukose.

Struktur

Selv om diagrammer vanligvis representerer glukose som en kjede, vises den faktiske glukose strukturen oftere som en ring. Et oksygenatom forbinder ringen sammen (denne posisjoneringen gjør det til en eter) og ett karbon danner en CH2OH-gruppe som strekker seg vekk fra ringen.

Misforståelser

Kemisk formel for glukose skiller det ikke fra andre sukkermolekyler fruktose har samme formel, for eksempel. Glukosestrukturen har en ring med seks medlemmer, inkludert ett oksygenatom, og en enkelt utstrakt CH2OH-gruppe, mens fruktose har en ring med fem medlemmer, inkludert ett oksygen og to strekker seg CH2OH grupper.

Funksjon

Glukose oppfyller mange viktige biologiske funksjoner. Mennesker og andre dyr bruker det som en primær energikilde for mental og fysisk aktivitet. Ifølge Franklin-instituttet bruker nervesignaler glukose, noe som gjør det betydelig i minne og læring.

Fun Fact

Menneskelig avhengighet av glukose gjør det ikke lurt å bruke brus og godteri som primærbrensel: De gir en skarp topp etterfulgt av en kraftig reduksjon i blodsukker, kroppen er lav på energi. Forskere har funnet ut at å spise en frokost med komplekse karbohydrater forbedrer minnet, ifølge Franklin Institute. Den kjemiske formel for glukose, C6H12O6, beskriver sammensetningen av dette sukkermolekylet; dens struktur og funksjon krever en mer kompleks oversikt. Glukose, blant annet sukkerarter, spiller en viktig rolle i menneske- og dyrelivet.