Enkel forklaring på fotosyntese

 

Fotosyntese

Den generelle reaksjonen av fotosyntese utnytter seks karbondioksidmolekyler og seks vannmolekyler for å produsere ett sukkermolekyl (glukose) og seks oksygenmolekyler.

Fotosyntetiske pigmenter

Fotosyntetiske pigmenter inkluderer klorofyller, karotenoider og xantofyller. Disse pigmentene er hver følsomme for et bestemt område av lyse bølgelengder.

Kloroplaster

Eukaryotiske celler utfører fotosyntese i en spesialisert, dobbeltmembranen struktur kalt kloroplast. Kloroplasten inneholder en stablet serie membraner kjent som thykaloid. Stakk thykaloider kalles grana med intermembranrommet mellom thykaloider som kalles stroma.

Lysavhengige reaksjoner

Når lys rammer lysfølsomme pigmenter som klorofyll, går elektronene inn i en høy energitilstand. Gjennom en serie elektrontransporter blir energien fra disse spennende elektronene benyttet for å skape adenosintrifosfat (ATP) og nikotinadien-dinukleotidfosfat (NADPH). Denne prosessen er kjent som fotofosforylering og forekommer i grana.

Lys uavhengige reaksjoner

De høye energiobligasjoner produsert under lysavhengige reaksjoner brukes til å skape karbon-karbonbindinger fra karbondioksid. Denne prosessen, noen ganger referert til som Calvin-syklusen, involverer en multi-trinns serie av enzymatiske reaksjoner for å skape et glukosesukkermolekyl fra tilsetning av karbon fra et karbondioksidmolekyl til et startmolekyl som kalles ribulose-bisfosfat. Fotosyntese er prosessen hvor planter og enkelte enkeltcellede organismer produserer sukker fra sollys og karbondioksid. Disse sukkene blir så maten som brukes i cellulær respirasjon. I planter skjer fotosyntese i spesialiserte strukturer kjent som kloroplaster.