Hva er løselighet av natriumkarbonat i vann?

 

Elektrokositiv Natrium

Natriummetall er veldig elektorpositive. Det gir lett opp sin ytterste elektron for å danne ionet Na u0026 # x207A ;. Natrium danner således joniske, ikke kovalente bindinger. Natriumkarbonat i vann splittes i ioner.

Natriumioner

Natriumioner har et vandig koordinasjonsnummer på fire. Dette betyr at hver natriumion vil være omgitt av fire vannmolekyler. Dette reduserer ladetettheten fordi ladningen migrerer over åtte hydrogenatomer.

Empiriske resultater

Empirisk er natriumkarbonatets løselighet i vann 216 gram / liter vann ved 20 grader Celsius. Dette er det maksimale beløpet som vil oppløses. En slik løsning er 'mettet.'

Molaritet

Kjemisten liker å snakke i form av molaritet, som er antall gram oppløst i en liter vann dividert med molekylvekten. , en mettet løsning av natriumkarbonat er 2,0 molar.

Bruk

En slik konsentrert løsning av en sterk base er nyttig på mange måter. Historisk sett ble natriumkarbonat, også kalt soda og vaskesoda, brukt til å lage såpe og å vaske vaskeri.

Den største anvendelsen av fast natriumkarbonat er i glassfremstilling. Natriumkarbonat - Na 'K' 7H 'O' er avledet fra reaksjonen mellom karbonsyre og natriumhydroksyd. Fordi karbonsyre er en svak syre og natriumhydroksyd er en sterk base, er natriumkarbonat et grunnleggende salt. Reaksjonen er:

2NaOH + H u0026 CO 2; CO u0026 # x2083; 'Na u0026 # x2082; CO u0026 # x2083; + 2H u0026 # x2082; O