Hvordan oppløse kalkstein med syre for et vitenskapsprosjekt

 

1.

Legg kalkstenen i Erlenmeyer-kolben. Det bør ta opp det meste av rommet i kolben.

2.

Tilsett en mengde saltsyre i kolben som er lik 1/8 av kolbevolumet.

3.

Legg raskt på toppen av Erlenmeyer-kolben med ballongen.

Vent til reaksjonen oppstår. (CaCO3 blir brutt ned i kalsiumklorid (CaCl), vann og karbondioksid.)

Når ballongen er fylt eller kalkstenen slutter å boble, fjern ballongen Slå ballongen i brann ved hjelp av en av peis-kamper.

Hvis ballongen lager en liten ildkule, Gassen inne er oksygen. Hvis det gjør en popping lyd og en ildkule, er gassen hydrogen. Hvis flammen bare går ut raskt, er gassen karbondioksid.

Tips og advarsler

  • Et lys i et beger kan brukes i stedet for ballong. Koble et rør til toppen av Erlenmeyer-kolben i stedet for ballongen og kjør den til bunnen av begeren. Lys lyset før du legger syren til Erlenmeyer-kolben. Karbondioksidgassen som slippes ut fra reaksjonen, vil gjøre at lyset går ut etter noen få minutter.
  • Saltsyre er etsende. Bruk alltid passende personlig verneutstyr når det gjelder syrer.
  • Brann er farlig. Når du belyser ballongen, bruk ekstrem forsiktighet og hold deg minst tre meter unna tilskuere for å unngå å skade andre.
  • Kalkstein er et mineral som hovedsakelig består av CaCO3 (kalsiumkarbonat). Denne forbindelsen er en hvit kalkholdig substans med dårlig oppløselighet i vann. Når syre er tilsatt, blir kalksten nedbrutt i kalsiumsaltet og karbondioksid frigjøres. Når syre blir tilsatt til et stoff og en gass frigjøres, er gassen ofte hydrogen, oksygen eller karbondioksid. Denne testen vil også vise hvordan man skiller mellom de tre gassene.