Slik forteller du om en molekyl er bøyd

 

Tegning av molekylens Lewis-struktur

1.

Skriv ned kjemisk formel for molekylet (f.eks. HF, NO).

2.

Telle antall elektroner i molekylet ved hjelp av det periodiske tabellen. Se ressurs-delen for å få hjelp til å telle elektroner i et molekyl.

3. Tegn tegnet på Lewis-strukturen i molekylet ved hjelp av linjer for å indikere bindinger og punkter for å indikere ensomme elektroner. Hver binding teller som to elektroner, og summen av elektronene i Lewis-strukturen skal være lik elektronene i molekylet, som bestemt av det periodiske tabellen.

Bruke Lewis Structure til å bestemme en molekyls form

1.

Count antall bindingssteder pluss antall lone elektronpar bare rundt det sentrale atom. Dette kalles molekylets steriske nummer.

2.

Bestem hvor mange ensomme elektronpar og hvor mange bindingssteder som bidrar til sterisk tall. Hvis det steriske tallet ikke er 3 eller 4, kan du konkludere med at molekylet ikke er bøyd.

3.

Bruk et VSEPR-modelldiagram (tilgjengelig i ressursavsnittet) for å forholde seg det steriske tallet, antall bindingssteder og ensomme elektronpar til en molekylær form.

Tips og advarsler

  • Hvis du tegner Lewis struktur for molekylet, slutter du med for mange eller for få elektroner i molekylet, legger til dobbeltbindinger eller trippelbindinger og fjern lone par elektroner tilsvarende.
  • Molekyler kan representeres empirisk så vel som strukturelt. Kjemikere bruker VSEPR (Valence Shell Electron Pair Repulsion) -modellen for molekylær geometri, eller bestemmelse av molekylets fysiske form. Denne modellen tar hensyn til antall bindingssteder og antall lone elektronpar i et molekyl for å produsere en prediksjon av molekylets form basert på dens deler. En slik form er 'bøyd', som oppstår når det er to bindingssteder rundt det sentrale atom, i tillegg til ett eller to lone elektronpar. Ved hjelp av VSEPR-teorien kan man avgjøre om et molekyl er bøyd eller ikke.