Hva er ekstern luftvei?

 

oksygen og karbondioksid

Oksygen er et veldig elektronegativt atom, noe som betyr at det har et sterkt ønske om å trekke elektroner fra andre atomer mot det. Kullsyre er en gass som er giftig i store mengder fordi den gjør blodet for surt og reduserer oksygenivået i blodet.

Ekstern luftvev

Når vi puster, bringer vi gasser fra vårt ytre miljø inn i vårt indre miljøer, eller inne i kroppene våre. Vi flytter også gasser ut av kroppen når vi puster.

Intern luftvev

Luften som beveger seg inn i kroppene våre, samhandler med våre luftveier, nemlig lungene. Vi absorberer oksygen fra luften vi innhalerer i cellene våre , og samtidig frigjør og utmerker du karbondioksid ut av kroppen vår. Denne prosessen med gassutveksling over et luftveisflate er kjent som indre åndedræt.

Cellulær respirasjon

oksygenet vi tar inn under ekstern åndedrettsvern bruker sin sterke elektronegativitet for å drive omdannelsen av sukkermolekyler til adenosintrifosfat (ATP), en form for kjemisk energi. Karbondioksid er et biprodukt av denne reaksjonen og ekspanderes under ekstern respirasjon.

Betydning

Våre celler kan 't funksjon uten ATP. ATP molekyler tillater celler å gjøre arbeid, inkludert kamp infeksjon, fylle vev og flytte musklene våre. Ekstern åndedrett er en del av en tredelt prosess som inkluderer ekstern respirasjon, indre respirasjon og cellulær respirasjon, som sammen utgjør hvordan vi bytter gasser med vårt miljø og hvordan cellene våre konverterer mat energi til kjemisk energi.