Hvorfor produserer blomster så mange frø?

 

Dispersjonsproblemer

Det er sjelden at all frukt på en plante, for eksempel epler på et tre, blir spist av dyr. Hvis hver frukt har flere frø, har planten en bedre sjanse for at det genetiske materialet blir spredt.

Spist frø

Et eiketrær produserer mange ekteskap for å gjøre opp for de som blir spist eller ødelagt. Ekorn og små pattedyr bistår i spredning ved å begrave ekorn, men noen av disse er ubebyggd og spist.

Vindluck

Planter som løvetann som er avhengige av vinden for å bære frøene sine fra foreldreplanten produserer mange små frø. Det er ingen måte å fortelle hvor vinden vil ta dem, eller om de vil bli konsumert under reisen.

Feil sted

Driftsfrø, som kokosnøtter, er avhengige av havet for spredning. De kan drive i land på en øy uten vann og tørke ut, eller driv så langt nordover eller sør at når de gjør landfall er det for kaldt å spire. Coconutpalmer produserer mange frø for å øke oddsene.

Miljøhud

Selv om et frø har vært effektivt spredt langt fra foreldreplanten og har unngått å bli et måltid eller blitt skadet, må frøet lande hvor det er godt jordforhold, vann og tilstrekkelig sollys til å vokse. De ekstra frøene som planter produserer, gjør opp for de som ikke ender i et vennlig miljø. Blomster produserer en overflod av frø for å sikre overlevelse av arten. For å spire må frøene først spres. Da må alle forholdene være riktige for at frøene faktisk skal vokse til en ny plante. Alle de ekstra frøene er plantens forsikringspolicy.